open-navfaktor-logo
search
Rudari u FBiH
Evo kolike su plaće u rudnicima u FBiH, i koji rudnici ne uplaćuju doprinose radnicima
Od sedam rudnika mrkog uglja u Federaciji BiH koji su u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH, njih pet izmiruje obaveze prema radnicima kada je riječ o uplati doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.
02.02.2021. u 07:16
get url
text

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata radnica rudnika FBiH, obaveze u potpunosti ne izmiruju RMU Zenica i RMU Breza zbog čega je i bilo problema sa blokadama računa.

Rekordna proizvodnja u rudniku Abid Lolić 

Podsjećanja radi, tek od 2016. godine rudnici su počeli uplaćivati doprinose za penzijsko uposlenicima uz isplatu plaća, a zahvaljujući pritiscima Porezne uprave FBiH. Do tada su praktikovali izmirenje tih obaveza, uvezivanje staža, kada radnici steknu uvjete za penziju.

- Iz sastava Koncerna trenutno imamo kontinuitet u uplati doprinosa na plaću. Znači, već duži niz godina rudnici mrkog uglja Kakanj, Kreka, Gračanica, Đurđevik, uplaćuju tekuće obaveze u skladu sa važećim propisima. Rudnik mrkog uglja Abid Lolić iz Bile je 2020. godine ostvario rekordnu proizvodnju u postratnom periodu u tom rudniku, i na osnovu toga on već pet mjeseci isplaćuje plaću poštivajući tekuće obaveze po pitanju uplate poreza i doprinosa. Imamo dva rudnika koja nismo u potpunosti uveli u takvu fazu RMU Zenica i RMU Breza i zato smo prethodnih dana imali ove probleme sa blokadama računa tih rudnika - govori nam Husić.

Dodaje kako moraju u što skorije vrijeme rukovodstva rudnika i Elektroprivrede BiH iznaći model na osnovu kojeg će se ova dva rudnika uključiti u sistem poštivanja tekuće obaveze.

Plaće bi mogle biti bolje 

- I to je jedan od razloga da je proces reorganizacije i restrukturiranja neminovnost. Mora se realizirati i svi ako odustanu, Sindikat neće odustati - kategoričan je Husić.

Podsjetio je i na visine plaća u rudnicima kazavši kako će se zalagati da one budu još više.

- Imamo prosjek plaće od 1.070 KM u nekim od rudnika, do 1.530 KM, koliko je u Rudniku mrkog uglja Gračanica Gornji Vakuf, i mi u većini rudnika, kada je riječ o visini plaće, smo ovisni jednim značajnim dijelom i o realizaciji proizvodnih rezultata u datom mjesecu. Nema neisplaćenih plaća u rudnicima uglja. Plaće bi mogle biti bolje i naša ambicija, mi sebi reorganizacijom i restrukturiranjem, otvaramo prostor da radnik u proizvodnom procesu bude više stimulisan i da ima bolju plaću. Da ga rasteretimo, da osiguramo veći dotok novca do radnika u proizvodnji kroz pravilinike o plaćama, kroz kolektivne ugovore - govori Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.