open-navfaktor-logo
search
Povećanje od 3,9 posto
Evo koliko će u junu iznositi najniže penzije u FBiH, zagarantovane...
Majske penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju u junu bit će vanredno uvećane za 3,9 posto, odluka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, čime je potvrđeno ranije pisanje Faktora.
19.05.2023. u 18:57
get url
text

Izmijenjena je odluka ranije Federalne vlade u kojoj je stajalo da će se vanredno za 3,9 posto uvećati julske penzije koje se isplaćuju u avgustu.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH se sprema da izmijeni odluku o vanrednom povećanju penzija

Prema najnovijoj odluci dakle, 3,9 posto na minimalnu penziju od 518 KM iznosi 538 KM. Zagarantovana penzija koja je sada 618,29 KM bit će 642 KM, najviša koja je trenutno 2.527 KM iznosit će 2.622 KM.

- Penzionerima mnogo znači to što će uvećanu penziju umjesto u avgustu, primiti već 5. juna. Svako sebi može izračunati za koliko konvertibilnih maraka će im se povećati penzije. Zadovoljni smo mi povećanjem, ali nismo troškovima života. Cijene hrane su visoke. Trudit ćemo se da i u narednom periodu još popravimo položaj penzionera - kazao je za Faktor Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjeća kako je minimalna penzija 2018. godine iznosila 321 KM.

- A sa najnovijim povećanjem ona će biti nekih 538 KM i kako da kažem da smo nezadovoljni povećanjem. Ponavljam, porast cijena hrane je veliki problem našoj populaciji. I lijekovi su skupi, preskupi za mnoge. Mi u ZDK smo uspjeli sa kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstenog osiguranja da lijekove koji su bili preskupi za penzionere stavimo na kantonalnu esencijalnu listu. To je veliki uspjeh - govori Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.