open-navfaktor-logo
search
Narušavanje ustavnog poretka BiH
Evropska unija upozorila vlasti u RS-u: Povucite zakone, posljedice mogu biti ozbiljne
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 11:59
get url
text
Peter Stano
Peter Stano
Peter Stano, portparol Evropske unije, oglasio se danas povodom zasjedanja Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska te je tom prilikom naglasio da bi zakonodavne inicijative o kojima će zastupnici raspravljati narušile obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu.
- Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima - istakao je Stano.
Dodao je da Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.
- Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala. Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem. Odluka Evropskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji - zaključio je Stano.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.