open-navfaktor-logo
search
Prezentacija Paketa
Evropski komesar sutra predstavlja Izvještaj za BiH i projekte koje će EU finansirati
Komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi predstavit će u utorak u Briselu Vijeću za vanjske poslove Evropskog parlamenta Paket proširenja 2020. i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.
05.10.2020. u 13:33
get url
text

Pored pregleda stanja u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Varhelyi će predstaviti plan koji bi trebao potaknuti dugoročni oporavak, ekonomski rast i podržati reforme na Zapadnom Balkanu nakon pandemije koronavirusa.

Evropska komisija svake godine predstavlja Paket proširenja, set dokumenata koji objašnjavaju njenu politiku proširenja EU-a. Paket uključuje Komunikaciju o politici proširenja, koja postavlja smjernice za zemlje koje teže pridruživanju EU, te sadrži i izvještaje u kojima Komisija predstavlja detaljnu procjenu napretka svakog kandidata i potencijalnog kandidata u ispunjavanju kriterija za članstvo.

Ove godine Komisija će predstaviti i ekonomski i investicioni plan, koji bi se trebao koncentrirati na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i radna mjesta, kao i atraktivnu investicijsku klimu na Zapadnom Balkanu.

Komesar Oliver Verhalyi bi u petak trebao posjetiti Sarajevo, gdje će domaćim zvaničnicima predstaviti Paket proširenja, ali i Ekonomsko-investicioni plan za BiH, odnosno projekte koje će EU finansirati u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.