open-navfaktor-logo
search
Usvojena Rezolucija
Evropski parlament ponovo pozvao na uvođenje sankcija Dodiku i "destablizirajućim faktorima" u BiH
Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim "destabilizujućim akterima" u Bosni i Hercegovini, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.
29.02.2024. u 19:21
get url
text

Tom Rezolucijom zastupnici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

- Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom - navodi se u toj Rezoluciji.

- Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi - dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena, prenosi N1.

Zastupnici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona eura iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea "prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko" i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, "prijeti destabilizacija" i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima "ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.