open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Evropski put je samo priča, HDZBiH i SNSD vjerovatno neće podržati "kandidatske" zakone
Vrlo je vjerovatno da Zakon o sprečavanju sukoba interesa i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji su ključni za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, neće biti usvojeni u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zahvaljujući HDZ-u BiH i SNSD-u.
12.03.2022. u 07:49
get url
text

Oba ova zakona je u srijedu većinom glasova usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, glasanju nisu prisustvovali zastupnici iz SNSD-a, dok su zastupnici iz HDZ-a BiH glasali protiv Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica organizacije Transparency International BiH, istakla je da su izjave iz HDZ-a BiH da se zalažu za evropski put i izjave Milorada Dodika, lidera SNSD-a, da treba nastaviti sa evropskim integracijama, zapravo samo priča.

VEZANI TEKST - Dodik kaže da je od Baerbock tražio olakšice za BiH u Briselu, šta je rekao Džaferoviću na sastanku?

Pojasnila je da je HDZ kod zakona o sprečavanju sukoba interesa od početka insistirao na dodatnoj kontroli nad radom komisije koja treba utvrđivati sukob interesa, te na etničkom sastavu i glasanju u komisiji, što im je i sada bio izgovor.

S druge strane, dodala je Korajlić, realno je očekivati da će SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH oboriti izmjene Zakona o VSTV-u BiH jer su od početka govorili da ih neće prihvatiti i pri tome su u Narodnoj skupštini RS-a usvojili Zakon o VSTV-u RS-a.

- Ni HDZBiH nije od početka podržavao ovu priču – rekla je Korajlić.

Na pitanje da li se može očekivati da SNSD blokira Zakon o VSTV-u, a HDZ Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odgovorila je da bi voljela da ima optimizma da će proći, ali da sve poruke govore suprotno.

Glasanje o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, 2022. 

- Od početka nije bilo volje za usvajanje tih zakona. Zakon o sprečavanju sukoba interesa je u proceduri od 2017. godine. Tri puta je usvajan u Zastupničkom domu, a u Domu naroda su posljednji put problem bili amandmani HDZ-a i SNSD-a pa je zakon vraćen i na kraju je prošao rok za doradu – kazala je Korajlić.

Istakla je i da najveće opstrukcije njihovom usvajanju dolaze iz HDZ-a i SNSD-a, ali da ni u ostalim političkim strankama generalno nema prevelike volje.

Na pitanje zašto su bili protiv Zakona o sprečavanju sukoba interesa i da li se može očekivati da se HDZ isto ponaša u Domu naroda na sjednici zasad planiranoj tek za 24. mart, Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, odgovorio je da su podržali izmjene Zakona o VSTV-u, a kada je riječ o Zakonu o sprečavanju sukobu interesa "već duže vrijeme zagovaramo da taj zakon bude antikoruptivni, preventivni zakon, a ne drugi krivični zakon".

- Predstavnici klubova HDZ-HNS, SDA i SNSD su polovinom prošle godine usaglasili tekst i zadužili ministra da ga predloži Vijeću ministara. Koliko znam da je i predložen, ali da na traženje ureda Evropske komisije, Venecijanska komisija nema pozitivno mišljenje. S kolegama iz spomenutih stranaka je dogovoreno da kao parlamentarna većina donesemo naš prijedlog bez obzira na bilo čije stavove. Manje je poznato da je među onima koji su se zalagali za ovakvo rješenje jedan od najvažnijih zagovaratelja bio Denis Zvizdic, istina tada kao član SDA. Sada je evo i on među onima koji predlažu ovakav tekst. Ovaj tekst zakona je predložila skupina zastupnika i on je po nama novi krivični zakon i još se predlaže po hitnoj proceduri što mi nismo mogli prihvatiti. Dakle, licemjerno je od kolega iz SDA da podrže ovaj zakon iako dobro znaju šta smo se dogovorili prije više od pola godine. No ništa novo od SDA - prokomentirao je Lovrinović.

Izmjene Zakona o VSTV-u BiH je u proceduru u novembru prošle godine uputilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, i one su usvojene na Zastupničkom domu u srijedu. Od svih prisutnih, protiv je glasao zastupnik HDZ-a Mijo Matanović.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u proceduru su u julu prošle godine uputili opozicioni zastupnici. Taj zakon je usvojen u srijedu. Od prisutnih, protiv su bili zastupnici HDZ-a Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul, dok je suzdržan bio Mijo Matanović, također iz HDZ-a.

VEZANI TEKST - Zakon o sprečavanju sukoba interesa konačno završen, Grubeša ne bi da govori o njegovom sadržaju

Istovremeno je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine radilo na "svom" zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Nakon niza primjedbi na tekst zakona koje je uputila Venecijanska komisija, ministar Josip Grubeša (HDZBiH) je u oktobru prošle godine uputio zakon u Vijeće ministara BiH.

Međutim, Korajlić je pojasnila da je i ovaj tekst zakona povučen jer ništa od preporuka Venecijanske komisije opet nije uključeno.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je, između ostalog, istakao da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.