open-navfaktor-logo
search
Prije izbora 2018.
Fadil Novalić na crnoj listi SAD-a zato što je poslao pismo penzionerima, sankcije i za Stankovića
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da je na njihovu crnu listu stavljen premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.
03.10.2022. u 16:44
get url
text

U saopćenju se navodi da je u svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, što je suprotno zakonima BiH.

U sedmici prije izbora 2018. gdine Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost.

Na crnu listu je stavljen i Slobodan Stanković, blizak Miloradu Dodiku, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji vlasnik Integral inženjeringa A.D. Laktaši, velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS-a. Veliki građevinski projekti Stankoviću se često daju bez poštenog i otvorenog konkursa.

Velika većina Stankovićevog bogatstva dolazi od javnog novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.