open-navfaktor-logo
search
Sastala se komisija
VSTV o odluci Suda BiH u vezi sa imenovanjem u pravosuđu: Nastavlja se procedura po dva konkursa
Faktor
18.03.2024. u 14:38
get url
text
Povodom Odluke Suda Bosne i Hercegovine od 13. 3. 2024. godine kojom su ukinute odredbe člana 49. stav 5 (tačke b) i (tačke c) Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) objavljenog u "Službenom glasniku BiH", a koje su vezane za dalje provođenje konkursne procedure po dva raspisana konkursa za izbor nosilaca pravosudne funkcije, VSTVBiH je odmah pristupio razmatranju i donošenju odluke o utjecaju navedene Odluke Suda BiH na postupak imenovanja, saopćio je VSTV.
- Pri razmatranju i donošenju odluke, članovi VSTV-a su imali u vidu činjenicu da je VSTV prije donošenja i objave Odluke Suda BiH doveo izbor određenog broja pozicija nosilaca pravosudnih funkcija i rukovodilaca pravosudnih institucija do faze za imenovanje, te da je u inicijalnom dnevnom redu sjednice VSTV-a koja je zakazana za 20. i 21. mart 2024. godine bio uvršten i određeni broj imenovanja po navedenim konkursima.
S tim u vezi održan je prošireni sastanak Stalne komisije za legislativu VSTV-a na kojem je nakon rasprave, donijeta je odluka da se konkursna procedura nastavi s obzirom da su odlukom Suda BiH navedene odredbe Poslovnika VSTV-a BiH ukinute i da se kao takve ne primjenjuju od 13. 3. 2024. godine, odnosno da nisu poništene što bi imalo za posljedicu da se nisu mogle primjenjivati od dana njihovog donošenja - saopćili su i dodali:
- U dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13.3.2024. godine, odnosno dana donošenja Odluke Suda BiH, VSTVBiH će stav zauzeti na sjednici.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.