open-navfaktor-logo
search
Schmidtov prijedlog
Famozni cenzus od tri posto uskraćuje ljudska prava: Ko sve ne bi mogao proći u Dom naroda FBiH
Nakon što su u medije dospjele izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje namjerava nametnuti visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, a koje njegov ured (OHR) nije demantovao, najviše reakcija izazvala je promjena načina izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, uvodeći cenzus od tri posto za svaki kanton.  
23.07.2022. u 20:26
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo su mjere za FBiH koje će Schmidt nametnuti do 1. augusta

To je u suprotnosti sa važećim Ustavom FBiH koji decidno određuje da svaki kanton imenuje po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina ako je takav izabran u kantonalne skupštine. No u dostupnom Schmidtovom dokumentu namjerava se izvršiti i određena promjena samog Ustava FBiH.

Ako stavka koja se tiče cenzusa od tri posto i zaista bude nametnuta, to bi u praksi značilo da recimo Bosansko-podrinjski kanton ne bi imenovao nijednog hrvatskog i srpskog delegata u Dom naroda FBiH.

Prema posljednjem popisu, onom iz 2013. godine, u BPK živi nešto manje od 24 hiljade ljudi (22.313 Bošnjaka, 885 Srba, 24 Hrvata i 512 iz reda ostalih) i njima bi bili uskraćeno elementarno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u federalnim organima.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Schmidt ima dva cilja i u tome ga podržavam, ali ne treba dirati Ustav FBiH

- Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda, to je potpuno neprihvatljivo – kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Dom naroda je zakonodavni dom i ne može nikome biti uskraćena mogućnost da bude izabran u njega samo zato što u etničkom smislu pripada manjini, koja u kantonu u kojem živi ne prelazi tri posto.

Ovakva svojevrsna diskriminacija ne bi zadesila samo BPK. Po ovoj formuli bošnjačkih delegata u Domu naroda ne bi bilo iz Posavskog (Bošnjaka ima 8.252, a Hrvata 33.600) Livanjskog (Bošnjaka ima 8.037, Hrvata 64.604)... Istovremeno, ZHK ne bi delegirao Srbe kojih prema popisu ima 101. Da li bi bilo delegata Srba (13.300 prema popisu iz 2013.) iz Kantona Sarajevo?

S obzirom na to da bošnjački i hrvatski klub u Domu naroda FBiH direktno bira svoje delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, problem dobija još veću dimenziju. 

Zbog toga iz probosanskih stranaka najavljuju podnošenje tužbi Evropskom sudu za ljudska prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.