open-navfaktor-logo
search
Nesuglasice, tužbe
Federacija BiH i dalje bez novog saziva ESV-a; Bektić; Iz Vlade FBiH nam poručili da se mi iz Saveza usaglasimo
Ekonomsko-socijalno vijeće je nadležno da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj Federacije i čine ga predstavnici Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca
AUTOR: E.D.-Š.
24.05.2024. u 07:49
get url
text
Mevludin Bektić
Mevludin Bektić
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Dopune Zakona o radu FBiH koje se tiču standarda studenata usvojene su na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH a da prethodno nisu prošle Ekonomsko socijalno vijeće za teritorij Federacije. Nisu bile na ovom tijelu jer od saziva nove Vlade Federacije BiH 28. aprila nije konstituisano.
Bez ESV-a Vlada FBiH je donijela i odluku o minimalnoj plaći u FBiH od mizernih 619 KM i niko za takva kršenja nije snosio posljedice.
Savez samostalnih sindikata BiH je godinama razjedinjen 
Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata koji je u ranijem sazivu Ekonomsko-socijalnog vijeća predstavljao sindikate kaže kako su posljednih mjesec dana radili na uspostavljanju socijalnog dijaloga sa Vladom FBiH a koja im je poručila da se prvo usaglase oni unutar Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.
Već nekoliko godina SSS BiH je razjedinjen. Postoje dvije struje. Predsjednik SSS BIH je Selvedin Šatorović kojeg ne priznaje 19 granskih sindikata, mnogi od njih ne plaćaju članarinu. Tu drugu struju predstavlja Mevludin Bektić.
Ekonomsko-socijalno vijeće je nadležno da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj Federacije i čine ga predstavnici Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca.
Prema sporazumu koji je potpisan još 2002. godine, po imenovanju nove Vlade FBiH u roku od 30 dana treba da se konstituira i novi saziv ESV-a FBiH a što nije učinjeno ni do danas nakon saziva Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem.
- U posljednjih mjesec dana radili smo na tome da uspostavimo socijalni dijalog sa Vladom FBiH, samim tim smo kontaktirali sa premijerom. Ostalo je u obavezi da se usaglasimo mi u Savezu kako nastupiti prema ESV-u ali je degutantno i nedopustivo da se Zakon o radu mijenja bez ESV-a . Mi želimo otvoriti novo poglavlje ESV -a da radimo međutim ovdje je potez na Vladi FBiH - govori za Faktor Bektić.
Upitali smo da li će se moći dogovoriti oni u SSSBiH.
Taoci smo međusobnih tužbi na općinskom i kantonalnom sudu 
- Mi tražimo zajednički kongres koji bi dao rezultate izborom rukovodstva i da riješimo ove sage unutar Saveza. Tražimo kongres gdje bi radnici izabrali svoje predstavnike, uključujući i predsjednika Saveza samostalnih sidnikata. I sada smo taoci tih nekih politika ujdurma, međusobnih tužbi na općinskom i kantonalnom sudu i nažalost radnici trpe. Nije do mene, ja nisam opterećen mandatom, kao što nisam bio ni prethodne četiri godine. Tražio sam da se nađe rješenje u interesu svih radnika u FBiH i da se što hitnije održi zajednički kongres kako bi riješili problem unutar samog sindikata - govori nan Bektić i dodaje:
- I stara vlada je sve učinila da nas razjedini i našli su plodno tlo u predsjednicima granskih sindikata koji su pristali da opstruraju rad SSSBiH u interesu nekoga i nečega. A svi se zaklanjamo za radnike i pokušavamo radnicima da kažemo da se borimo za njihova prava a ovdje se radi o ličnim stvarima, egu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.