open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Federalni revizori o Parlamentu FBiH: Nepravilnosti kod zakupa stanova za parlamentarce, sporni paušali
Federalni revizori u finansijskom izvještaju za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u 2019. godini utvrdili su niz nepravilnosti. Ukazuju kako je neophodno preispitati pravo na naknade za odvojeni život profesionalnih delegata u Domu naroda FBiH koji primaju i paušal s kantonalnog nivoa.
18.08.2020. u 07:41
get url
text

Federalni revizori su uočili nepravilnosti i kod zakupa stanova parlamentarcima. Utvrdili su da se delegatima/zastupnicima, isplaćuje razlika u cijeni zakupa, a što se ne smije činiti, jer se trošak stana za službeni zakup smije isplaćivati isključivo zakupodavcu.

Naknada za odvojeni život 800 KM 

Ukazano je i da je u protekloj godini od razmatranih 53 prijedloga zakona, izmjena i dopuna, usvojeno svega 17 zakona. Da još uvijek nije formirana zajednička komisija za reviziju, da je Dom naroda FBiH održao manje sjednica nego što se zakonski nalaže.

- Naknada za odvojeni život od porodice, zakup stana za službene potrebe i troškove smještaja za izabrane dužnosnike koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH, utvrđena je u ukupnom iznosu od 800 KM mjesečno, ukoliko borave izvan mjesta prebivališta svoje porodice, a koje je udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta FBiH u kome su zaposleni. U ovaj iznos uključena je naknada za zakup stana, koja se plaća zakupodavcu po osnovu zaključenih ugovora između administrativnih komisija oba doma Parlamenta FBiH i zakupodavca. Naknada za zakup stana zavisi od visine ugovorenog zakupa za službene potrebe i ne može biti veća od 400 KM - navodi se u izvještaju i dodaje:

- Uvidom u dokumentaciju uočili smo da se razlika u cijeni zakupa stana (ukoliko je ugovoreni zakup niži od 400 KM) isplaćuje neopravdano izabranim dužnosnicima, jer se naknada za trošak zakupa stana za službene potrebe može isplatiti samo zakupodavcu u skladu sa potpisanim ugovorom.

Tokom 2019. godine naknadu za odvojeni život koristila su 43 zastupnika u Zastupničkom domu i 50 delegata i dva savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - "Nije bilo lahko objaviti primanja delegata na web stranici, ne vole oni da se to zna"

- Dužnosnici Doma naroda koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju naknadu za odvojeni život od porodice, zakup stana i troškove smještaja u Parlamentu FBiH, dok u kantonalnim skupštinama ostvaruju pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal). Paušal predstavlja naknadu na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju dužnosti izabranih dužnosnika i Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, predviđeno je da se može ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno, na jednom nivou zakonodavne vlasti. Kako pojedini izabrani dužnosnici u Domu naroda, pored obaveza u federalnom Parlamentu, imaju obaveze i u kantonalnim skupštinama, te kako ne postoje evidencije o prisustvu na poslu u zgradi Parlamenta FBiH, ne možemo u potpunosti potvrditi ispunjenost potrebnih uvjeta za isplatu i opravdanost isplata ovih naknada - navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Parlamenta FBiH.

Za neto plaće profesionalnih parlamentaraca i savjetnika izdvojeno je u prošloj godini 4,5 miliona KM, od toga u Zastupničkom 2,9 miliona KM, a u Domu naroda 1,6 miliona KM.

Federalni revizori uvidom u rad Parlamenta FBiH u prošloj godini su utvrdili da evidencije korištenja službenih vozila nisu potpune.

Premijer FBiH može prekinuti odugovlačenje kod usvajanja zakona 

- U većini slučajeva putni nalozi za vozila nisu popunjeni u skladu sa Uredbom o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave u FBiH. Za određene relacije kretanja vozila zaposlenicima Parlamenta FBiH nisu se izdavali nalozi za upućivanje na službeni put - navodi se u izvještaju.

Osvrnuvši se na manji procenat donesenih zakona u Parlamentu FBiH, odugovlačenja kod usvajanja zakona, federalni revizori podsjećaju kako je Ustavom FBiH određeno da svaki dom treba da odbije ili usvoji potrebne zakone u razumnom roku nakon njihovog usvajanja u drugom domu.

- Kada premijer FBiH ocijeni da jedan dom neopravdano odugovlači, on može sazvati zajedničku komisiju koju čini najviše deset članova iz svakog doma, i koja će, u roku od 10 dana, utvrditi je li prijedlog zakona prihvatljiv za oba doma. Ova odredba nije se koristila u prethodnom periodu, iako je bilo odlaganja u donošenju zakona i drugih akata koje je predložila Vlada FBiH - stoji u revizorskom izvještaju.

Također je ukazano da je parlamentarna komisija odgovorna za reviziju imala posljednje zasjedanje u februaru 2018. godine.

- To znači da Parlament nije razmatrao izvještaje o finansijskoj reviziji za 2017. i 2018. Ne možemo potvrditi opravdanost kašnjenja u formiranju zajedničkih radnih tijela s obzirom na to da se radi o najznačajnijoj funkciji - kontroli, efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca državnih i javnih institucija - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.