open-navfaktor-logo
search
Stigao prijedlog
Federalno ministarstvo zdravstva voljno pregovarati, ljekari za sada odustaju od štrajka
Doktori medicine i stomatologije, njih oko 4.700 u Federaciji Bosne i Hercegovine, za sada su odustali od generalnog štrajka.
10.01.2024. u 19:28
get url
text

Naime, Federalno ministarstvo zdravstva danas je samo sat i po prije 13 sati, kada je u Mostaru počeo sastanak Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, uputilo prijedlog protokola o pregovaranju.

Dr. Marina Berberović

- Pogledali smo prijedlog protokola, do kraja dana ćemo ga doraditi i sa našim sugestijama vratiti Federalnom ministarstvu zdravstva. Očekujemo da će do kraja januara od Vlade Federacije BiH on biti potpisan nakon čega bismo krenuli u pregovore za novi kolektivni ugovor te o pravima doktora i stomatologa - kazala nam je dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

 VEZANI TEKST - Doktori dali rok do srijede ili građani ostaju bez zdravstvene usluge, kažu: To će biti isključiva zasluga Vlade FBiH

Dodala je kako na današnjem sastanku nije razmatrano pokretanje generalnog štrajka, budući da je resorno ministarstvo ispunilo zahtjev Saveza i prije početka sastanka poslalo prijedlog protokola o pregovaranju.

- Nadamo se da će Federalno ministarstvo zdravstva, čim od nas dobije prijedlog protokola, uputiti ga dalje u proceduru te da će na obostrano zadovoljstvo sve biti riješeno do kraja mjeseca - istakla je Berberović.

Podsjetimo, prošlog mjeseca Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH zaprijetio je Vladi FBiH i resornom ministarstvu zdravstva generalnim štrajkom i tužbama ako do 31. decembra 2023. godine ne riješe probleme u zdravstvu. Kako se Upravni odbor nije mogao sastati 1. januara 2024, Vlada je dobila još desetak dana, a danas je Savez konačno i dobio prijedlog protokola o pregovaranju. 

Savez se na ovaj korak odlučio, zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa Vlada FBiH prema njihovom Sindikatu, dok sa drugima sklapa kolektivne ugovore.

- U Federaciji BiH, u svih 10 kantona, postoje različiti kolektivni ugovori, što je dovelo do toga da se prava ljekara (plaće i ostala prava), razlikuju i do čak 50 posto. Upravo to je razlog što doktori napuštaju male sredine. Orašje je možda najugroženije u FBiH jer u cijelom kantonu u ovom trenutku imate svega 30-ak doktora. Oni nemaju kardiologa, u Livnu su svega dva anesteziologa koja dežuraju. I novi ljekari koji počnu raditi ubrzo odu u veće sredine gdje su bolje plaćeni - pojasnila je Berberović ranije za Faktor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.