open-navfaktor-logo
search
Borba traje od 2011.
Fenomen škola u BiH: Ustavni sud utvrdio da su i učenici u SBK diskriminirani, niži sudovi proizvoljno zaključivali
Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je diskriminaciju učenika u Srednjobosanskom kantonu u školama koje su organizirane po principu "dvije škole pod jednim krovom". Odluka Ustavnog suda BiH objavljena je prije nekoliko dana u Službenom listu BiH.
12.08.2021. u 08:41
get url
text
Ilustracija

Sud je odlučivao po apelaciji Udruženja "Vaša prava Bosne i Hercegovine", te je utvrdio da su niži sudovi svojim odlukama prekršili zabranu diskriminacije propisanu Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

VEZANI TEKST - Travnik: Uklonjena ograda koja je dijelila dvije škole

- U ovakvim školama djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti su podijeljena fizički, kao i njihovi nastavnici, te nemaju nikakvih zajedničkih kontakata, te, prema izvještaju Radne grupe, navedeni fenomen egzistira u SBK u 13 škola, što je potkrijepljeno i Izvještajem komesara za ljudska prava iz 2008. godine – dio je odluke Ustavnog suda, gdje su se referirali na navode Udruženja "Vaša prava BiH".

S druge strane, Ministarstvo, koje je zastupalo Pravobranilaštvo, tokom postupka navodilo je, između ostalog, da nije tačno da se radi o praksi razdvajanja, te da nema etničke podjele u SBK, nego se radi o dva nastavna plana i programa koji su usvojeni i primjenjuju se u školama.

Ovaj sudski proces koji je pokrenulo Udruženje "Vaša prava BiH" traje još od 2011. godine.

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su se obratili nakon što su Općinski sud u Travniku, potom Kantonani sud u Novom Travniku i na kraju Vrhovni sud FBiH odbili njihovu tužbu, odnosno zahtjev za reviziju.

Ustavni sud BiH je u odluci pak istakao da je proizvoljan zaključak redovnih sudova da je tužba udruženja neosnovana.

VEZANI TEKST - Pravo na jezik i dvije škole pod jednim krovom: Svi osuđuju, niko ništa ne poduzima

- Sudovi nisu negirali činjenicu postojanja dvije škole u jednoj školskoj zgradi, ali su to tumačili isključivo kao administrativno pitanje, a ne pitanje razdvajanja djece po etničkom principu u obrazovnom procesu. Dakle, tuženi nisu dokazali da ne postoji razdvajanje djece u školama na području SBK, niti su dokazali da za to postoji objektivno i razumno opravdanje, odnosno da se nastoji postići legitimni cilj – dio je odluke kojom je Ustavni sud BiH ukinuo presudu Vrhovnog suda i naložio mu da donese novu.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK nismo uspjeli dobiti informaciju o tome šta će sada uraditi i na koji način postupiti.

Ministar obrazovanja Bojan Domić, kao i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku Zoran Matošević nam se nisu javljali na telefon.

No nedavno je Domić za Radio Slobodna Evropa izjavio da trenutno nema drugog rješenja za ustroj obrazovnog sistema u Srednjobosanskom kantonu.

Prije nekoliko godina je i u školama Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno postojanje diskriminacije upravo zbog fenomena "dvije škole pod jednim krovom", ali presuda nije u potpunosti provedena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.