open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Fikret Hodžić: Mogao sam da se izvučem, ali su tražili da lažem u Tužilaštvu na nekog ko nije lopov
Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" koja je nabavila respiratore za Federaciju Bosne i Hercegovine u vrijeme koronavirusa, izjavio je večeras da se u toj aferi "rušila Bosna i Hercegovina".
27.01.2024. u 21:53
get url
text

VEZANI TEKST - Ko su "strani režiseri i domaći izvođači" u presudi Novaliću i drugima?

- Ovdje se nije rušilo samo moje ime, niti samo Fadila Novalića i Fahrudina Solaka, ovdje se rušila Bosna i Hercegovina, rušila se ova zemlja. Ja samo govorim na osnovu činjenica. 

Tužilaštvo je od samog početka imalo jedan cilj a to je da se mene pritisne i da ja izgovorim stvari koje nisu bile istina. I ja sam to odbijao sve vrijeme. U jednoj od svojih izjava koje sam davao u Tužilaštvu ja sam im rekao: "Nemojte ljudi tražiti od mene da govorim nešto što nije" - rekao je Hodžić na Face TV-u. 

Na pitanje da li je imao priliku da se izvuče, da ne bude osuđen, Hodžić je rekao: 

- Imao sam, ali trebao sam da lažem - rekao je, pojašnjavajući da je trebao da iznese laži o nekome, a da to čak nisu ni Fadil Novalić ni Fahrudin Solak. 

VEZANI TEKST - Fikret Hodžić: Osuđen sam za šta nisam ni bio optužen, to nije normalno, za to će neko jednom morati odgovarati

Na koga nisi htio da lažeš, pitao ga je voditelj Senad Hadžifejzović. 

- Pa na onog ko nije lopov - rekao je Hodžić, potvrdišvši da taj neko na koga je trebao lagati u zamjenu da se izvuče od osude nije bio optužen u ovom procesu. 

Je li taj neko političar, je li žensko ili muško, insistirao je Hadžifejzović s pitanjima, na šta je Hodžić odgovorio: 

- Nećemo se sad igrati kviza.

U predmetu "Respiratori" osuđeni su bivši premijer Fadil Novalić na četiri godine zatvora, Firet Hodžić na pet i Fahrudin Solak, tadašnji direktor Civilne zštite FBiH, na šest godina zatvora. Jelka Milićević, bivša ministrica finansija, oslobođena je.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.