open-navfaktor-logo
search
Komunikacije, promet i zapošljavanje
Forto donio odluku o prijemu pripravnika u Ministarstvo, među njima kandidatkinja Naše stranke na izborima 2022.
AUTOR: M. R. S.
02.06.2024. u 17:38
get url
text
Edin Forto
Edin Forto
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Edin Forto, primilo je četiri pripravnika, među kojima i Šejlu Kršić Čvorak, kandidatkinju Naše stranke na Općim izborima 2022, stranke na čijem je čelu Forto.
Tu će svi pripravnici, barem prema konkursu, biti u radnom odnosu godinu dana.
Šejla Kršić Čvorak
Šejla Kršić Čvorak
Kršić Čvorak je završila Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a osim ovog pripravnika sa završenim fakultetom društvenog smjera, konkursom su bili traženi po jedan pripravnik sa završenim mašinskim fakultetom, zatim sa saobraćajnim fakultetom, te sa elektrotehničkim fakultetom ili drugim fakultetom informatičkog ili smjera informacionoh tehnologija.
Prema informacijama koje smo dobili, na preostala pripravnička mjesta primljeni su Hatidža Sidran, Boris Borovčanin i Mirana Kovač.
Kako je pisalo u konkursu, pripravnici će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i stjecanja potrebnog radnog iskustva za polaganje stručnog upravnog, odnosno javnog ispita.
Uvjet za prijem pripravnika, osim završenog odgovarajućeg fakulteta, bio je da kandidat "nema ostvaren radni staž u trajanju od jedne godine ili više nakon stjecanja visoke stručne spreme".
Po profilu koji Kršić Čvorak ima na Linkedinu, ona je od jula 2021. godine radila kao prodavač u privatnoj firmi, gdje je, navodi se, radila dvije godine i 11 mjeseci.
Šejla Kršić Čvorak
Na svom Facebook profilu je javno u decembru 2020. objavila da je diplomirala.
Šejla Kršić Čvorak
Postupak izbora pripravnika je provela komisija koja je utvrdila rang listu, a ministar Forto je donio odluku o prijemu pripravnika "koji je ostvario najveći broj bodova".
Komisiju, barem prema Odluci o uvjetima i načinu prijema pripravnika u radni odnos u institucije BiH, čine tri člana koje imenuje rukovdilac institucije, i to jedan član je zaposlenih institucije u koju se prima pripravnik, drugi je državni službenik druge insticije, a trećeg predlaže Agencija za državnu službu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.