open-navfaktor-logo
search
Sretan 8. mart
Forto: Ja sam premijer konkretnih mjera, od septembra u srednjim školama besplatni higijenski ulošci
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto čestitao je Međunarodni dan žena, te tom prilikom i najavaio uvođenje nove političke prakse u Kantonu.
08.03.2022. u 15:40
get url
text

Umjesto pukih čestitki, kako kaže premijer, on želi uvesti praksu saopćavanja konkretnih mjera koje su poduzete tokom prethodne godine, kao i onih koje će biti poduzete tokom ove.

- Zadovoljstvo mi je da vodim Vladu koja je u prethodnoj godini imala najveći procenat ministrica od svih vlada u Bosni i Hercegovini. Više žena na ključnim pozicijama je jedini put ka istinski ravnopravnom društvu. Borit ćemo se za to – poručio je premijer.

On je zatim nabrojao mjere koje je poduzela njegova Vlada. Između ostalih Forto je spomenuo porodiljsku naknadu od 1.000 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

- Uradili smo to zbog žena koje odluče biti majke. Uradili smo to jer poštujemo vaš neplaćeni rad oko djeteta jer smo svjesni problema nevidljivog rada žena u društvu. Uradili smo to da ispravimo nepravdu i razliku  koja je bila prisutna u pravima žena iz javnog i privatnog sektora – obrazložio je on.

Zatim je podsjetio na donesenu odluku o početku programa HPV vakcinacije, te najavio je novu mjeru koju će poduzeti Vlada KS.

- S obzirom da znate da sam ja premijer konkretnih mjera i da je ovo Vlada konkretnih mjera, prvo želim saopćiti da smo donijeli odluku da u svakoj srednjoj školi osiguramo besplatne higijenske uloške. Ovom mjerom koja će biti realizirana već od septembra, direktno napadamo dva problema u našem društvu: menstrualno siromaštvo, odnosno nemogućnost mnogih djevojčica, djevojaka i žena da sebi priušte higijenske uloške iz različitih razloga, te menstrualno sramoćenje - poručio je Forto.

Dodao je kako smo dovoljno bogato društvo "da nijedna djevojčica i djevojka u našem Kantonu ne bude u situaciji da ne može sebi priuštiti osnovne higijenske potrepštine".

Za kraj je Forto poželio građankama da sljedeći Osmi mart dočekamo u ravnopravnijem društvu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.