open-navfaktor-logo
search
Vlada
Forto: Kanton Sarajevo pruža konstantnu podršku Srebrenici
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas s predsjednicom i potpredsjednicom Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munirom Subašić i Kadom Hotić, te predsjednicom Centra za postkonfliktna istraživanja Velmom Šarić.   
31.05.2022. u 16:55
get url
text

Subašić i Hotić informirale su premijera Fortu o radu Udruženja, s akcentom na aktivnosti koje provode na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.   

- Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, te Centar za postkonfliktna istraživanja, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica, priprema događaje kojima u fokus žele staviti dokumentovanje herojskih iskustava Srebreničanki - navodi se.   

Jedan od segmenata obilježavanja je i umjetnička instalacija “Majčina marama”, putem kojeg će žene Srebrenice donirati marame. Osim Srebreničanki bit će pozvane i sve ostale žene da doniraju marame i poruke, a ti predmeti trebali bi biti dio permamentne instalacije.  

- Premijer Forto iskazao je punu podršku radu Udruženja i Centra, te naveo da Kanton Sarajevo pruža konstantnu podršku Srebrenici. Između ostalog, pomenuo je da Kabinet premijera godišnje izdvaja 80.000 KM za komemoraciju žrtvama genocida, 100.000 KM za rad Memorijalnog centra, te 115.000 KM za projekte nevladinih organizacija s tog područja - saopćila je Služba za protokol i press KS.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.