open-navfaktor-logo
search
Svi znaju šta se dešava
Forto podržava Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona
Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ocijenio je danas da je izborni proces u Bosni i Hercegovini kompromitiran te da zajedno sa koalicionim partnerima snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces.
21.12.2023. u 12:40
get url
text

- Svako ko to neće da prizna, nema dobru namjeru, jer svi znaju šta se dešava na terenu i na koji način se broje glasovi - istakao je Forto.

Kao primjer kompromitiranosti, Forto je naveo lokalne izbore u Mostaru, gdje su utvrđena odstupanja od 70 posto u odnosu na prvobitne objave rezultata, što ne može biti slučajno.

Forto smatra da je uvođenje tehničkih unapređenja u izborni proces nešto što je davno trebalo biti usvojeno.

Međutim, Forto je naglasio da se u entitetu Republika Srpska, upozorenje visokog predstavnika da se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti do kraja godine, komentiraju u smislu da li on treba raditi tu vrstu intervencije.

- Ukoliko se politika ne može dogovoriti, mi ćemo pozdraviti intervencije visokog predstavnika - zaključio je Forto.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je parlamentarne strukture u BiH da u narednoj sedmici usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje zbog poboljšanja integriteta izbornog procesa. U protivnom će ih, poručio je, nametnuti koristeći svoje ovlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.