open-navfaktor-logo
search
Povezivanje
Forto sa Vesićem: Oživjeti željeznički koridor od Banje Luke preko Doboja, Tuzle i Zvornika do Srbije
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto boravi danas u službenoj posjeti Republici Srbiji tokom koje se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju prometnih, a prije svega cestovnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose dviju država i pomoći u razvoju regiona.
30.03.2023. u 14:00
get url
text

Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

FOTO: MKPBiH

- Izuzetno je važno da željeznički koridor koji ide od Banje Luke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i moderniziramo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dviju zemalja. Također, potrebno je osposobiti granične prelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini - istakao je Forto.

Vesić je rekao da se trenutno rade tri brze saobraćajnice i autoputa koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

- Prva je Sremska Rača - Kuzmin, kao dio autoputa Beograd - Sarajevo, druga je brza cesta Ruma - Šabac - Loznica, koja će imati vezu sa Bosnom i Hercegovinom i odvojak prema Badovincima, te cesta Požega - Kotroman, koja će omogućiti vezu prema Višegradu. Imat ćemo četiri granična prijelaza na brzim saobraćajnicama i autocestama, što je neprocjenjivo - naglasio je Vesić.

FOTO: MKPBiH

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima, saopćilo je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.