open-navfaktor-logo
search
Zvanična reakcija
Francuska osuđuje izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini RS-a o Ustavnom sudu BiH
Francuska osuđuje izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini RS-a u utorak 27. juna, čiji je cilj da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne primjenjuju u ovom entitetu, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.
30.06.2023. u 12:55
get url
text

Radi se o zvaničnoj reakciji francuske vlade nakon sastanka koji je ambasadorica ove zemlje u BiH Christine Toudic imala sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Francuska smatra da je ova odluka suprotna ustavnom poretku BiH i ne može imati pravno dejstvo. To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za Evropsku uniju Bosni i Hercegovini. To je u suprotnosti sa težnjama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine koji žele ući u Evropsku uniju.

Francuska će, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, nastaviti podržavati jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Francuska poziva političke snage u Republici Srpskoj da što prije promijene ovu odluku i nastave putem reformi neophodnih za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine u cjelini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.