open-navfaktor-logo
search
Izbor traje godinama
FUP nije dobio direktora, Vlada nije prihvatila kandidate; Čampara: Raspisati novi konkurs
Nakon što Vlada Federacije na današnjoj sjednici u Mostaru nije prihvatila niti jednog od sedam kandidata koje je predložio Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, daljnja procedura je da Nezavisni odbor raspiše novi konkurs za direktora FUP-a, objasnio je za Faktor Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova.
08.07.2021. u 15:38
get url
text

Podsjećamo, predloženi kandidati bili su Zoran Galić, Milan Galić, Ensad Korman, Robert Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdurović i Zoran Čegar.

- Dakle, danas je okončana procedura i što je najvažnije, to je urađeno u skladu sa zakonom, a na čemu sam insistirao i što sam stalno govorio, da mora procedura u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima biti okončana. A to je kada Nezavisni odbor dostavi listu, onda o toj listi Vlada Federacije BiH zauzme svoj konačan stav. Dakle, radilo se o tome, ja sam to i u svom uvodnom izlaganju danas na Vladi FBiH rekao, da je prošlo dvije godine od onoga što je Nezavisni odbor uradio, dakle, završio i dostavio listu. Mi smo imali ranije varijantu da će se uspostaviti nova Vlada Federacije pa da možemo gledati i nacionalnu strukturu, ali evo s obzirom na to da nije, i da vjerovatno neće biti ni uspostavljena nova vlada, imali smo urgenciju Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH da se konačno okonča procedura i danas smo na Vladi Federacije tu listu od Nezavisnog odbora predložili Vladi FBiH. Nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu i tim je okončana ta procedura - govori nam Čampara i dodaje:

VEZANI TEKST - Komisija za sigurnost Zastupničkog doma FBiH traži da se poništi konkurs za direktora FUP-a

- Sada je na Nezavisnom odboru da raspiše novi oglas ili konkurs i da ponovo idemo u ovu proceduru. Jer, logično je ovo, nakon dvije godine mogli su se uvjeti, koji su trebali za kandidate u tom periodu, promijenjeni. Tipa da je neko ostvario uvjete da odlazi u penziju. Ili, da je neko krivično odgovoran pa ne može izdati uvjerenje, jer ne radi se ni o 20 dana, ni o dva mjeseca, već o dvije godine, od same konkursne procedure.

Ponavlja kako je najvažnije da je ispoštovana zakonska procedura.

Upitali smo da li će Federalna uprava policije trpjeti zbog neimenovanja direktora.

- Pa da vam kažem, zamjenik direktora će obnašati funkciju, ali ja se iskreno nadam da Nezavisni odbor može u roku mjesec dana i raspisati novu konkursnu proceduru, završiti i dostaviti. Jako je bitno da imamo direktora Federalne uprava policije i radi svih poslova koji predstoje. Jer, znate ako neko mijenja nekoga kada obavlja tu funkciju kao v.d. ipak ne može se posvetiti poslu na pravi način. Ne može kreirati svoju policijsku politiku - govori Čampara.

Pojašnjenja radi, ukoliko konkursna procedura bude okončana prije imenovanja nove Federalne vlade, na čelu FUP-a će biti Hrvat, jer je ministar, u ovom slučaju Čampara, Bošnjak. To znači da bi direktor FUP-a, gotovo izvjesno, bio neko koga favorizira HDZ. 

Čampara objašnjava da kod odabira direktora nije presudno da se odabere kandidat sa najviše bodova.

- Ne, to nije bilo presudno. Mi smo glasali o svakom pojedinačno, o svih sedam kandidata. Naravno, prvi kandidat (Zoran Galić) je imao najviše bodova i logično bi bilo da dobije podršku onaj ko ima najviše bodova, ako je nacionalna struktura izbalansirana, jer tako zakon predviđa. Ali evo niko od kandidata nije dobi podršku - rekao nam je Čampara.

S obzirom da je ministar Čampara i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo koja je danas imala sjednicu, objasnio nam je da je sjednici Vlade FBiH, koja je danas zasjedala u Mostaru, prisustvovao online.

U vezi s imenovanjem direktora FUP-a, Vlada FBiH je prije skoro dvije godine usvojila zaključak da se imenovanje direktora FUP-a odgodi dok se ne formira nova vlast. Takva odluka je donesena zahvaljujući glasovima ministara iz SDA te dvojice iz SBB-a, Zlatana Vujanovića i Nermina Džindića. S druge strane HDZ-ovci i dvoje SBB-ovih ministara Edita Đapo i Vesko Drljača, nisu bili za odgodu imenovanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.