open-navfaktor-logo
search
Izbori u KS
Gdje je nestala ljevica: NiP potopio SDP, bivše SDA-ovce predstavljaju kao "građansku alternativu"
Lokalni izbori su, sudeći prema interpretacijama rezultata, donijeli velike promjene u Bosni i Hercegovini. SNSD je izgubio Banju Luku, Bijeljinu su ispustili iz ruku, dok su u Sarajevu, tvrdi se, promjene stigle pobjedom građanskih stranaka.
17.11.2020. u 18:55
get url
text

Vodeći se istim logičkim pretpostavkama koje su dovele do zaključka o velikim promjenama u Kantonu Sarajevo, jednako velike promjene su se, primjera radi, dogodile i u Živinicama. U utrci za gradonačelnika Živinica je 2016. godine pobijedio kandidat SDP-a, a četiri godine kasnije pobijedio je kandidat SDA. Radi se o istoj osobi, Samiru Kamenjaševiću, ali sa drugom stranačkom iskaznicom.

VEZANI TEKST - SDA osvaja najviše mandata, iznenađenje Platforma za progres, pad SBB-a i DF-a

Kamenjašević promjenom članske kartice nije evoluirao iz "ljevičara" u "nacionalistu", ali je novi načelnik Ilidže Nermin Muzur izlaskom iz SDA prestao biti "nacionalista" i sada je predstavnik "građanskih stranaka". Kandidat "Četvorke" za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija je u julu kao član SDA bio "nacionalista", a danas je građanska alternativa toj istoj stranci.

Činjenica da su od devet općina u Kantonu Sarajevo u njih sedam načelnici koji su u svojim novčanicima nosili ili nose člansku karticu SDA ne govori o snazi SDA, a još manje o nagloj ideološkoj transformaciji bivših članova te stranke, već o padu popularnosti stranaka koje se svrstavaju na lijevu stranu ideološkog spektra.

SDA je u Kantonu Sarajevo 2010. godine osvojila 37.396 glasova, a 2014. godine 52.844 glasa. S druge strane, SDP je 2010. godine u istom kantonu osvojio 50.387 glasova. Četiri godine kasnije su pali na 19.866 glasova. Demokratska fronta je 2014. osvojila 36.129, a Naša stranka 16.271 glas.

Zatim je 2018. godine jedna odmetnuta frakcija SDA formirala stranku Narod i pravda, koja je na Općim izborima u Kantonu Sarajevo iste godine osvojila 29.821 glas.

Iako se radi o SDA-ovim disidentima, te uprkos procjenama da će njihovo političko djelovanje nanijeti štetu bivšoj stranci razbijanjem glasačkog tijela, SDA je te 2018. godine povećala broj glasova sa 52.844 iz 2014. na 54.066.

S druge strane, Demokratska fronta je pala na 13.483 glasova, a agresivnom "anti-SDA retorikom" je Narod i pravda preuzela glasačko tijelo SBB-a, stranke koja je svoj kapacitet temeljila na takvoj retorici i koja je sa 35.179 glasova u Kantonu Sarajevo 2014. spala na 20.304 glasa 2018. godine.

Narod i pravda je dodatno povećala broj glasova na posljednjim Lokalnim izborima. Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije objavila finalne rezultate, ali ta stranka već sada, nakon obrađenih nešto više od 70 posto biračkih mjesta, ima više od 40.000 glasova.

Uprkos tezama prema kojima se rast Naroda i pravde interpretira kao udar isključivo na SDA, izborni rezultati ukazuju na drugačije trendove, one negativne po Demokratsku frontu i SBB, a sada i po SDP, pa čak i Našu stranku.

SDP je 2018. godine u Kantonu Sarajevo osvojio 22.212 glasova, a do sada im je prebrojano nešto manje od 15.000 glasova. Naša stranka je 2018. godine prikupila 28.386 glasova, a do sada im je izbrojano 15.887 glasova.

S druge strane, SDA-u je do sada u Kantonu Sarajevo izbrojano 44.526 glasova, a predviđa se da će se prebrojavanjem preostalih glasova još približiti rezultatu iz 2018. godine.

O obimu kraha SDP-a svjedoči i činjenica da je ta stranka u okviru koalicije "Četvorka" imala samo jednog kandidata za načelnika i to u Trnovu, gdje su ponudili donedavnog SDA-ovca Elvedina Tatarevića, koji je osvojio tek 17 posto glasova, odnosno 362 glasa. Naša stranka ima jednog načelnika, s obzirom da je Srđan Mandić osvojio mandat u Centru, dok su ostali načelnici kandidovani na prijedlog Naroda i pravde.

VEZANI TEKST - Čengić: Rejting SDP-a u Sarajevu je loš, SDP je jedina stranka "Četvorke" koja nije napredovala

Na činjenicu da Narod i pravda pogubno djeluje po SDP upozorio je i bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

- SDP Sarajevo je jedina stranka "Četvorke" koja nije napredovala u odnosu na izbore 2018. već izgubila glasove u Sarajevu – napisao je Čengić.

Tu činjenicu je Čengić objasnio tvrdnjom da su Narod i pravda i Naša stranka "u potpunosti uzeli sarajevsku priču".

Ranije je, podsjetit ćemo, Čengić upozoravao stranačko rukovodstvo da je prijetnja po SDP, pored snage SDA, "dominacija Naroda i pravde" u opoziciji i da su "apsolutni lideri u Kantonu Sarajevo", ali da glasove toj stranci otima i Naša stranka.

- Dok se Narod i pravda nameće kao lider opozicije, Naša stranka prodire u glasove najurbanijih dijelova Kantona i uzima glasove od SDP-a – ocijenio je Čengić.

VEZANI TEKST - Irfan Čengić: Prijetnja nam je snaga SDA, NiP je dominantan u opoziciji, a DF se raspada

Da je status SDP-a u Kantonu Sarajevo poražavajući, naročito uzimajući u obzir da je ona 2010. godine bila prva po broju glasova i da je svojevremeno u jednom trenutku imala četiri načelnika, svjesni su i u toj kantonalnoj organizaciji, koju već drugi mandat vodi Damir Mašić.

Informacije iz te stranke govore da su u planu kozmetičke promjene kojima se nastoji kamuflirati izborni debakl SDP-a, te bi na poziciji šefa Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damira Mašića trebao zamijeniti Igor Stojanović, aktuelni zastupnik te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i višegodišnji uposlenik različitih javnih institucija kojima su rukovodili upravo kadrovi SDP-a.

U prilog Stojanovićevom kredibilitetu ne ide ni činjenica da je upravo on predvodio Izborni štab SDP-a u Kantonu Sarajevo, iz kojeg se u jednom trenutku namjeravao i povući, ponajviše zbog projekcija izbornih rezultata uoči Lokalnih izbora.

U javnosti se neuspjeh SDP-a nastoji kompezirati proslavama pobjeda tuđih kandidata u Kantonu Sarajevo, dok je kandidatu te stranke, koji je poražen u Trnovu, u zamjenu za prihvatanje unaprijed izgubljene izborne utrke navodno ponuđeno mjesto ministra zdravstva u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.