open-navfaktor-logo
search
Ozbiljna situacija u zdravstvu
Ljekari u FBiH održali štrajk upozorenja: "Doktori nam odoše u Sloveniju, Federalna vlada kaže da će ih uvesti"
Što se tiče KCUS-a, mi imamo potpisan kolektivni ugovor sa Vladom KS, tako da s te strane nemamo problema. Međutim, neki drugi kantoni imaju problem sa kolektivnim ugovorima, kazala je dr. Sanela Vesnić, predsjednica podružnice Sindikata ove ustanove
AUTOR: A. S.
07.05.2024. u 14:15
get url
text
Ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" održali polusatni štrajk
Ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" održali polusatni štrajk
FOTO: Ajdin Cocalić
Ljekari i stomatolozi u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su ispred svojih zdravstvenih ustanova održali polusatni štrajk upozorenja.
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji okuplja više od 4.500 ljekara i stomatologa, 11 mjesec traži od Vlade FBiH otvaranje pregovora za novi kolektivni ugovor.
Konkretno, traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele Federacije.
Prema riječima dr. Marine Berberović, "nedopustivo je da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
No osim ujednačavanja primanja, ljekari traže i ujednačavanje ostalih prava, kao što su broj dana godišnjeg odmora te slobodnih dana prilikom dežura.
Prvi su jutros polusatni štrajk od 8.30 do devet sati održali ljekari Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić".
- Održali smo štrajk upozorenja kako bi Federalnoj vladi ukazali na ozbiljnost situacije u zdravstvu i na to da smo mi spremni boriti se za naša prava. Potpuno smo na pola sata obustavili rad, osim za hitne slučajeve. Vlada je na sjednici 13. marta donijela Zaključak da nema zakonske osnove da sa nama pregovaraju. Pitamo ih, gdje je ta zakonska prepreka za pregovaranje, gdje to oni vide? Tom prlikom Federalna vlada ostavila je opciju da će tražiti mišljenja kantonalnih vlada kroz 15 dana, ali nas nisu obavijestili - ni da li su to zatražili, niti kakav su odgovor dobili. Koliko smo upoznati, oni na sjednici to nisu ponovo razmatrali, iako je to u Zaključku navedeno. Zbog ovakvog odnosa Vlade prema nama, mi smo prošlog petka podnijeli i tužbu za diskriminaciju. Ona će ići svojim tokom, a što se tiče daljih naših koraka, Upravni odbor Sindikata će, ako ne dobijemo odgovor od Vlade, odlučiti naše dalje korake. Nije isključen ni generalni štrajk - kazala je Berberović.
Podršku ljekarima i stomatolozima u FBiH danas je u 10.30 sati dalo svega nekoliko kolega u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS nadali su se većem odzivu. Kako je kazao predsjednik prim. dr. Izet Hočko, "ljekari u KCUS-u jesu raštrkani po klinikama, ali je, dodaje, ipak očekivao bolji odziv".
- Trebamo zaboraviti vrijeme koje je prošlo i boriti se za svoja prava - kazao je Hočko.
Podršku kolegama iz drugih kantona dala je dr. Sanela Vesnić, predsjednica podružnice Sindikata KCUS-a.
FOTO: Ajdin Cocalić
- Tu smo zbog nepoštivanja, neadekvatnih ili nepostojanja kolektivnih ugovora koji će zagarantovati minimum prava svim ljekarima u Federaciji. Što se tiče KCUS-a, mi imamo potpisan kolektivni ugovor sa Vladom KS, tako da s te strane nemamo problema. Međutim, neki drugi kantoni imaju problem sa kolektivnim ugovorima - rekla je Vesnić te dodala da je ovo prilika da se uputi protest prema Vladi FBiH kako bi se usaglasio minimum prava za sve doktore u Federaciji.
Polusatni štrajk održali su i ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. Ispred ustanove okupio se veći broj ljekara.
Dr. Behka Durak, specijalista urgentne medicine i predsjednica Sindikata doktora Opće bolnice, mišljenja je da bi se "federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac, i Federalna vlada trebali zabrinuti zbog stanja u zdravstvu, a naročito zbog odlaska ljekara".
- Mala mjesta ostaju bez ljekara. KS ima problem sa nedostatkom pedijatara, zamislite kakva je situacija u manjim mjestima. Federalna vlada razmišlja na način da će uvesti te doktore iz drugih zemalja. Ne znamo kako će to uraditi jer ljekari ne rastu na grani. Vlada FBiH mora biti svjesna da je Slovenija, kao nama najbliža zemlja, širom otvorila vrata našim ljekarima. Naši ljekari uveliko idu na razgovore u tu zemlju i spremaju se da tamo idu raditi. Vrlo slična situacija je i sa Austrijom. Nije mi jasno da niko od federalnih vlasti ne reaguje na ovo i da gledajući puštaju da nam školovan i kvalitetan kadar odlazi iz države. Strašno je za svaku državu kada ljekar izađe na ulicu i traži svoja prava - istakla je Durak.
FOTO: Ajdin Cocalić
Štrajk upozorenja održan je i u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS. Ljekari su u vrijeme pauze od 10.30 do 11 sati izašli ispred svojih organizacionih jedinica i na taj način dali podršku kolegama iz cijele Federacije BiH. 
Predsjednik doktorskog sinidikata KS prim. dr. Hočko bio je danas sa okupljenim kolegama i u KCUS-u i u Općoj bolnici.
- Razlog današnjeg štrajka upozorenja je ponašanje Federalne vlade i resornog ministarstva zdravstva koji uporno izbjegavaju da pristpe pregovorima za potpisivanje fedelarnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Mi se svim silama borimo da naše kolege ostanu u BiH u vremenu kada je tržište otvoreno i kada ljekari, zbog boljih primanja i uvjeta za rad, odlaze vani. Pokušavamo ih uvjeriti da ostanu na način da sa Federalnom vladom omogućimo ljekarima u manjim kantonima bolja primanja i bolje uvjete rada. Federalna vlada i Federalno ministarstvo zdravstva nemaju razumijevanja, izbjegavaju kontakte, pa čak koriste i neke neistine u smislu da nikad nije bio potpisan kolektivni ugovor na nivou Federacije, što nije istina. Predočili smo im to - naglasio je Hočko.
FOTO: Ajdin Cocalić
I Samostalni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održao je danas polusatni štrajk upozorenja.
- Štrajk upozorenja organiziramo zbog odbijanja Vlade FBiH da pregovara i zaključi kolektivni ugovor sa sindikatom, kojim bi na jedinstven način riješili pitanja prava i obaveza doktora medicine i stomatologije na teritoriji FBiH. Smatramo potrebnim i normalnim da Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada FBiH, budu inicijatori i voditelji, prethodnici čitavog niza procesa koji bi doveli do poboljšanja stanja u našem zdravstvu. Zato i pozivamo da započnu te procese, da iskoriste naša znanje i iskustva kako bi doveli do prijeko potrebnih promjena u našem zdravstvenom sistemu - kazao je predsjednik SSDMiSZDK Elvis Cikotić.
Dodajmo i to da je Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH tužio Federalnu vladu za diskriminaciju.
Tužba je prošlog petka (3. maj) predata nadležnom sudu u Sarajevu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.