open-navfaktor-logo
search
Zabrinutost i alarm
Goran Čerkez: Pojava koronavirusa u svakoj školi posmatra se kao slučaj za sebe
Slučajevi zaraze koronavirusom među nastavnicima i učenicima sve su češći u školama u BiH. To je dovoljan razlog za zabrinutost i alarm za sve uposlene u obrazovanju, ali i roditelje djece, tako da nadležne epidemiološke službe pozivaju na dodatni oprez.
24.09.2020. u 20:45
get url
text

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, ističe da se pojava koronavirusa u svakoj školi posmatra kao slučaj za sebe.

- Mi smo izdali okvirne mjere koje se prilagođavaju i implementiraju na nivo škole, uvažavajući specifičnost svake škole. Svaka škola je specifična iz više razloga i infrastrukturno, po opremi i prostoru. Zato su direktori lično zaduženi da naše opće mjere implementiraju - pojašnjava Čerkez.

Ukoliko se pojavi učenik koji je pozitivan na koronavirus, on se treba izdvojiti iz razreda dok ne dođe epidemiolog.

- Nadležni treba obavijestiti i roditelje. Nakon toga postupa se zavisno od slučaja. Svaki slučaj je specifičan. Pojava koronavirusa zahtijeva istragu slučaja i na osnovu nje se donose odluke. Da li se jedno dijete izdvaja ili cijeli razred ili i profesori. Sve to zavisi od toga da li je razred manji ili veći, jesu li učenici imali maske, je li se desilo na početku nastave... Milion je stvari koje se moraju uzeti u obzir – nastavlja član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako dodaje, tačno je podijeljena odgovornost.

- Mi smo zaduženi da damo okvirne epidemiološke mjere, koje se moraju poštovati. Na ministarstvima obrazovanja je da osiguraju materijalno-tehničke uvjete i zaštitnu opremu, dezinficijense i ono što treba za škole. Direktor je zadužen za implementaciju mjera na nivou škole i za pravljenje kriznog plana. U školama treba postojati i krizni štab. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje jer odgovornost je roditelja kako će se dijete ponašati i hoće li iz škole ići kući. Roditelji ih moraju savjetovati da ne budu u grupi djece i da poštuju mjere i izvan škole – potcrtava na kraju Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.