open-navfaktor-logo
search
Anketa
Građani odgovorili jesu li opravdana primanja zvaničnika u BiH: To su obični paraziti; a evo šta kažu političari
Elzina Pirić, zastupnica PDA u Parlamentu FBiH, u odgovoru na pitanje podržava li donošenje zakona kojim bi plaće zvaničnika bile smanjenje navela je da treba ograničiti moć općinskim načelnicima?!
AUTOR: BHRT/Faktor
27.04.2024. u 10:10
get url
text
Elzina Pirić, Slaven Raguž, penzonerka, nezaposlena osoba
Elzina Pirić, Slaven Raguž, penzonerka, nezaposlena osoba
FOTO: BHRT/Screenshot
To su obični paraziti koji žive na uštrb naroda, bio je jedan od odgovora građana na pitanje opravdavaju li zvaničnici u Bosni i Hercegovini, svojim radom, primanja koja ih sljeduju.
Anketu je provela ekipa BHRT-a
- Koliko rade, ne vidim da opravdavaju, pogotovo što su ta primanja jako visoka, i često do pet -šest prosječnih plaća u FBiH - odgovorio je drugi.
- Samo uzmaju od nas, mi penzioneri čekamo 1,5 posto povećanje penzija, a oni šakom i kapom uzimaju - rekla je jedna penzionerka.
- A šta rade, ne rade ništa. Šta opravdavaju, ništa. Treba im skinuti, penzionerima dati - odgovorila je druga.
Jedan građanin kaže da treba promijeniti zakon pa uskladiti plate političara sa ljudima koji žive u BiH.
- Penzoneri imaju 300 KM do 600 KM. To je sramota - dodao je.
- Nema, ništa ne opravdavaju. Evo mi pun ceker dokumenata. Ja na birou, sin na birou. Gdje god smo konkurisali, dobili smo odbijenicu - ogorčena je sugrađanka.
A šta su rekli političari, podržavaju li donošenje zakona kojim bi njihove plaće bile smanjenje.
Tvrde da podržavaju, ali nikako da do toga dođe bez obzira na niz inicijativa i predloženih izmjena zakona koji su se nalazili, na primjer, u parlamentarnoj proceduri Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
- Imali smo sličan prijedlog na početku mandata...  Ali složen način odlučivanja, mogućnost blokada pokaže se kao jedini metod rada u bh. Parlamentu - kazao je Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, stranke koja čini vlast sa SNSD-om, HDZ-om, te Našom strankom i NiP-om. 
Elzina Pirić, zastupnica PDA u Parlamentu FBiH, u odgovoru na pitanje podržava li donošenje zakona kojim bi plaće zvaničnika bile smanjenje navela je da treba ograničiti moć općinskim načelnicima?! 
- Da (podržavam, op.a.), ovo mi je prvi mjesec da sam uposlenik Parlamenta FBiH. Sve institucije imaju enormna primanja, ali prvo trebamo donijeti zakone koji će ograničiti moć općinskim načelnicima ili zabraniti zloupotrebu Ustava jer se Ustav ruši sa općine prema državi - odgovorila je Pirić.
Slaven Raguž, zastupnik HRS-a u Parlamentu FBiH, odgovorio je da zavisi gdje bi otišao novac, razlika koja se dobije smanjenjem primanja.
- Ako bi otišao za prave stvari, potpisao bih s obje ruke, a ako za punjenje budžetskih rupa, za administraciju koja je stranački uposlena, ne bih nikad - dodao je Raguž.
Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, odgovorio je da lično bi, "a znam i za neke kolege", pa dodao da su članovi određenih upravnih odbora i da su se odrekli naknada i dali da se koriste za liječenje djece.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.