open-navfaktor-logo
search
Donacija vrijedna 300.000 KM
Uoči Ramazanskog bajrama Katar osigurao pakete za starije i bolesne osobe te borce
Džemal Rizvić, 90 postotni invalid, civilna žrtva rata iz općine Ilidža kaže da mu ova donacija mnogo znači, jer nema primanja
AUTOR: Fena
06.04.2024. u 13:44
get url
text
Paketi namijenjeni ugroženim kategorijama
Paketi namijenjeni ugroženim kategorijama
Provodeći aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na platou ispred Istiklal džamije u Sarajevu izvršio podjelu više od 300 prehrambenih paketa.
Ova značajna donacija Države Katar će u posljednjoj desetini svetog muslimanskog mjeseca ramazana, a uoči Ramazanskog bajrama, sigurno obradovati brojne porodice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Prehrambene namirnice
No, ovo je samo vrhunac aktivnosti koje Država Katar, u saradnji s Islamskom zajednicom, tradicionalno provodi širom Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost ovogodišnjih donacija zaljevske zemlje na području BiH dosegnula je oko 300.000 KM.
- Danas realiziramo aktivnost podjele prehrambenih ramazanskih paketa, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u BiH, a koje donira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja države Katar. Prisustvujemo masovnijoj podjeli paketa. Ovdje su paketi za više od 300 korisnika koji će danas biti uručeni. Već smo podijelili ili planiramo podjelu u drugim medžlisima i muftijstvima unutar BiH. Također, dijelimo pakete na kućnu adresu invalidnim i starijim osobama. Ukupno će, dakle biti podijeljeno nekoliko hiljada paketa - kazala je Amela Brdar iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZBiH, navaljujući i podjelu bajramskih paketića.
Ferid ef. Ganić iz Medžlisa Islamske zajednice u BiH pojasnio je da su korisnici paketa prije svega starije i iznemogle osobe, bolesni, borci i ugrožene kategorije društva.
- Ramazan je prilika da, pored ibadeta Gospodaru Svjetova i ove kategorije društva obradujemo, da im uljepšamo ramazanske dane. Ova podjela će im mnogo značiti da lijepo provedu ostatak mjeseca ramazana i da lijepo dočekaju Ramazanski bajram - naglasio je Ganić.
Ured za društvenu brigu Rijaseta IZBiH ističe da je pomoć koju pruža Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja od velike koristi stanovništvu Bosne i Hercegovine.
- Ovom prilikom želim se zahvaliti Ministarstvu vakufa Države Katar na vrijednoj donaciji, koja je od velikog značaja. Nadamo se da ćemo u budućnost nastaviti dobru saradnju na korist narodu u Bosni i Hercegovini - dodala je Amela Brdar.
Upućujući riječi zahvalnosti Džemal Rizvić, 90 postotni invalid, civilna žrtva rata iz općine Ilidža kaže da mu ova donacija mnogo znači, jer nema primanja.
- Zahvaljujemo se Državi Katar na ovim predivnim namirnicama, što doniraju i pomažu u svim segmentima i sferama. Trenutno nemam primanja, pa mi ova podrška itekako mnogo znači - kazao je Rizvić.
Adis Alagić iz sarajevskog naselja Dobrinja smatra da ova pomoć posebno znači onima koji poste mjesec ramazan, a nema im ko pomoći.
- Zahvaljujem se ljudima iz Katara na velikoj podršci našem narodu - poruka je Alagića.
Zahvalni na hedijama
Haris Gubeljić iz Sarajeva je ocijenio da Država Katar neizmjerno pomaže Bosnu i Hercegovinu iz godinu u godinu.
- Građani Bosne i Hercegovine su jako zahvalni na ovim hedijama u sklopu ramazana. Hvala i IZBiH na čelu s reisu-l-ulemom dr. Huseinom ef. Kavazovićem. Ovo je dragocjena pomoć građanima koji su u potrebi, a puno takvih imamo u BiH. Zahvaljujem se što nam uljepšavaju ove ramazanske i bajramske blagdane - naveo je Gubeljić.
Dio paketa podijeljen je na području džemata Koševsko-Brdo u Sarajevu, potvrdio je Nein ef. Balić, imam džamije Koševsko-Brdo.
- Želim se zahvaliti bratskoj Državi Katar koja nas je i ove godine u ramazanu počastila paketima. To je jedna u nizu aktivnosti koje oni provode u našoj državi. Ovaj put riječ je o paketima za socijalne potrebe naših džematlija na rubu egzistencije. Zahvaljujem im i želim uspješan rad, te molim dragog Alaha dž.š. da im pomogne u njihovom humanitarnom radu - rekao je ef. Balić.
Osim u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Država Katar i Ministarstvo za vakuf i islamska pitanja ostvarili su ove godine uspješnu saradnju sa Regionalnim odborom (RO) "Merhamet" Banja Luka na podjeli 900 ramazanskih paketa i 900 vraća brašna povratnicima u bh. entitetu RS. Akcija RO "Merhamet" Banja Luka, na čelu sa Jasminom Spahićem naišla je na dobar odjek u 22 općine u bh. entitetu RS, gdje je podjela izvršena tokom mjeseca ramazana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.