open-navfaktor-logo
search
Urađeno idejno rješenje
Građani Zenice dobijaju olimpijski bazen
Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem u proteklom periodu održala je niz sastanaka i preduzela sve neophodne aktivnosti na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.
11.05.2023. u 10:54
get url
text

Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta zatvorenog bazena je u sklopu postojećeg kompleksa otvorenih bazena. Nakon provedene procedure javnog konkursa izabrano je idejno rješenje zatvorenog bazena, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekat.

Osnovni sadržaji u sklopu objekta zatvorenog olimpijskog bazena su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25x12,5m. U sklopu objekta su predviđeni svi prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini.

Pored zatvorenog olimpijskog bazena i malog bazena za rasplivavanje, standardi takmičarskog sporta iziskuju i izgradnju adekvatnog broja parking mjesta uz bazen.

Objekat zatvorenog bazena je lociran na način da ne ugrožava funkciju postojećih otvorenih bazena, tako da građani Zenice neće ostati uskraćeni za sezonu kupanja na gradskim bazenima u Crkvicama. U drugoj fazi planirana je rekonstrukcija postojećih otvorenih bazena u aqua park, čime će ovaj kompleks dobiti svoju punu funkciju, primjerenu potrebama građana Zenice.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, u toku aktivnosti na izradi glavnog projekta zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici, te je posebno važno da budu ispunjeni svi sigurnosni zahtjevi i aspekti koji moraju biti zadovoljeni prilikom projektovanja ovakve vrste objekta.

Objekat zatvorenog olimpijskog bazena mora biti projektovan po pravilima, standardima i propisima Evropske plivačke federacije (LENA) i Međunarodne plivačke organizacije (FINA) da bi se na bazenu mogla organizovati sva evropska i svjetska plivačka i vaterpolo takmičenja, međunarodna sportska takmičenja u plivanju i vaterpolu na svim razinama, rekao je Kasumović i dodao da je Zenica davno zaslužila ovakav projekt.

Iz Gradske uprave Zenica podsjećaju, da, nakon što je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen amandman koji se odnosi na izgradnju zatvorenog bazena u Zenici, a kojim će se osigurati četiri miliona KM, gradonačelnik Kasumović odmah je pokrenuo sve neophodne aktivnosti kako bi se čim prije počelo sa realiziranjem projekta zatvorenog olimpijskog bazena koji građani Zenice godinama priželjkuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.