open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
Građani Živinica u nedjelju biraju gradonačelnika između pet kandidata
Prijevremeni izbori za gradonačelnika Živinica bit će održani u nedjelju, 28. maja, a građani će birati između pet kandidata.
26.05.2023. u 09:28
get url
text

Ovi prijevremeni izbori su raspisani nakon smrti gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

Kandidati za novog gradonačelnika su aktuelni vršilac dužnosti gradonačelnika Živinica Began Muhić (SDA), Hajrudin Kozarević (SDP) koji je trenutno zastupnik u Parlamentu FBiH, Ibrahim Čaušević (Glas naroda BiH), Zoran Knežević (Građanski savez), te nezavisni kandidat Asim Aljić koji je nekadašnji načelnik Živinica. 

Formirano je 87 biračkih mjesta koja se otvaraju u 7 sati u nedjelju, zatvaraju u 19 sati. 

- U Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 8. maja u 24 sata, za prijevremene izbore u Živinicama upisano 55.281 birača (redovni 54.271, pošta 991 i lično/odsustvo 19) - saopćili su iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Napomenuli su da izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro u subotu, 27. maja, i traje do zatvranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati 28. maja. 

- Na terenu će raditi i pet mobilnih timova od čega dva u Živinicama i po jedan mobilni tim u Doboj-Istoku, Tuzli i Zenici. Centralna izborna komisija BiH je imenovala dva supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima - naveli su iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.