open-navfaktor-logo
search
Apsurdistan
Granični policajci kažnjeni jer su dozvolili Schmidtovom osiguranju da unesu oružje u BiH
Granične policajce, koji su dozvolili osiguranju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da, navodno nelegalno, unesu oružje u Bosnu i Hercegvinu, Disciplinska komisija Granične policije kaznila je umanjenjem plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca.
01.03.2024. u 19:43
get url
text

VEZANI TEKST - Nenad Nešić ponovio stav političara iz RS-a da je Schmidt "nelegitimni" visoki predstavnik

Ovu informaciju objavio je danas portal Klix, a epilog je to prijave ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koji je tražio "da policijske agencije istraže kako je moguće da Schmidtovo osiguranje neleglno unese i bez dozvole oružje nosi na teritoriji BiH".

Odluka Disciplinske komisije GP BIH je donesena uprkos dokumentu Ministarstva vanjskih poslova BiH da Hans Christian Friedrich Schmidt i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

U tom dokumentu se napominje da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH svojim aktom od 27.07.2021. godine proslijedilo Ministarstvu sigurnosti BiH - Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Graničnoj policiji BiH, te Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo verbalnu notu Ambasade Savezne Republike Njemačke od 26.07.2021. godine kojom je zatražila dozvole za nošenje oružja za pripadnike osiguranja i procjenu sigurnosne situacije, na njihovo daljnje postupanje.

Nešić je danas za RTRS izjavio "da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili Schmidtovom osiguranju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Schmidta na teriotiriji BiH i njegovog naoružanog osiguranja".

Također je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.