open-navfaktor-logo
search
Kompleksna situacija
Gratz o novim intervencijama OHR-a: Uvertira u konačnu podjelu zemlje i smrt građanske BiH
Kontraproduktivno je u ovom trenutku problematizirati ovo što nam se trenutno dešava kroz prizmu borbe za entitesku vlast. Ovdje se ne radi samo o svrgavanju jedne ili više stranaka s vlasti i obračuna na ideološkoj razini. Situacija je puno kompleksnija i dramatičnija, mišljenja je Dennis Gratz, pravnik i zastupnik Demokratske fronte Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
26.03.2023. u 22:01
get url
text

- Kao prvo, obezvređuje se izborni proces i rezultati istog, i to na način da se selektivno "štima" formiranje bilo koje vladajuće koalicije u kojoj je jedino bitno da je HDZ dio iste. Ovom procesu se licemjerno tepa "deblokada" - započeo je.

Drugo, smatra Gratz, kroz najavljene nove izmjene obesmišljeno je programsko, pa čak i ideološko višestranačje u BiH. Stranački pluralizam, navodi, više nema nikakvu svrhu.

- Dovoljne su tri stranke za tri entije, koje će svoj demokratski legitimitet crpiti samo tamo gdje su te etnije većina. Treće, najavljenim izmjenama Ustava FBiH trajno se uspostavlja nejednakost građana BiH, kroz sistem nejednakosti glasa (glas Hrvata iz Gruda vrijedit će više nego glas Hrvata iz Prozora, a čak nekoliko puta više nego glas Bošnjaka ili Srbina bilo gdje!) - ističe on.

Četvrto je i najtragičnije, dodao je zastupnik DF-a.

- Nagrađeni su ideolozi, projektanti, izvršitelji i počinitelji masovnih zločina u zemlji, uključujući genocid: jačaju se prava većine na štetu prava manjine, na teritoriju koji je etnički homogeniziran - naveo je Gratz te zaključio:

- Ovo je, bojim se, uvertira u konačnu podjelu zemlje i smrt građanske BiH, koja neće opstati kao triom, jer politička, ekonomska, društvena, kulturološka podjela BiH na tri etnicki definirana "nešto" ne trpi državnost. Ne, nećemo biti Palestina. Nećemo biti ništa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.