open-navfaktor-logo
search
Nakon tuče u Banovićima
Gutić: Ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić; Ikanović iz PDA: Tražimo asistenciju policije za ulazak u prostorije Vijeća
Nakon jutrošnjih nereda koji su izbili između pristalica načelnika Banovića Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću, koje predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), u ovom rudarskom gradu sada traje zatišje, ali obje strane drže svoje početne pozicije.
31.07.2023. u 10:41
get url
text

VEZANI TEKST - Bitka za vlast u Banovićima, izbila tuča pred zgradom Općine

Gutić stoji na stepenicama zgrade Općine, okružen svojim pristalicama, a ispred je 14 vijećnika, koji žele ući u zgradu, tačnije prostorije Općinskog vijeća i doći u posjed pečata, da bi ovjerili odluke o provođenju referenduma o opozivu načelnika.

Podsjećamo, nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi PDA Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.

- Nezakonite odluke mi nećemo podržati. Oni neće ući u općinski organ uprave na ovakav način. Ovo što su oni danas pokušali je nastavak pravnog nasilja fizičkim putem. I policija je izmanipulirana, oni su umjesto da štite građane, danas pokazali da su na strani ove grupe nasilnika, jer to više nisu vijećnici od kada su najavili da će nasilno ući u zgradu Općine - rekao je danas Gutić.

On je istakao da se danas u Banovićima brani država, Vlada Tuzlanskog kantona i ustavni poredak.

- Njihove odluke nisu zakonite. Napravili su Komisiju za provođenje postupka opoziva i u njoj je svih sedam članova iz PDA. Moraju se urazumiti i poštovati Statut i Poslovnik Općinskog vijeća. Čak ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić. Dodik najavljuje secesiju i otcjepljenje i tako vrši napad na ustavni poredak, a mi smo u petak imali obavještenje javnosti o nasilnom ulasku u zgradu Općine. Međutim, niko nije reagirao iako smo uputili prijave. Ako provedu referendum 5. avgusta, to će biti izjašnjavanje poput onoga što je Dodik uradio u Republici Srpskoj vezano za 9. januar - kaže Gutić.

Inače, predsjednik Općinskog vijeća Robert Lapčević iz SDA sazvao je sjednicu Kolegija 3. jula, na kojoj je određeno da će naredna sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. avgusta, a u dnevni red uvrštene su odluke vezane za opoziv načelnika, koje je inicirala nova većina, odnosno 14 vijećnika.

Sifet Ikanović iz PDA, koji je na sjednici koju Gutić smatra nelegalnom izabran za predsjedavajućeg Vijeća, kaže da je cilj da se odlike koje je donijela nova većina ovjere pečatom.

- Ovdje se obmanjuje javnost. Član 59. Statuta Općine Banovići omugućava da jedna trećina vijećnika može tražiti sazivanje sjednice, a predsjedavajući u roku od sedam dana mora tu sjednicu sazvati. Dakle, sazvati sjednicu Vijeća, a ne Kolegija. Ako sjednicu ne sazove predsjedavajući, onda to mora zamjenik, ako ni on to ne učini, jedna trećina vijećnika može organizirati sjednicu i mi smo to učinili sa 14 potpisa što je natpolovična većina - kaže Ikanović.

On ističe da 14 vijećnika očekuje da nadležne institucije rade svoj posao.

- Tražimo da nam se uz asistenciju policije omogući ulazak u prostorije Općinskog vijeća. Tražimo da nas policije uvede u prostorije da bi preuzeli pečat i funkcije. Referenduma će biti bez obzira na ovo. Već sutra ćemo najaviti nove korake - zaključio je Ikanović.

Referendum o opozivu načelnika provodi se na osnovu odluka Općinskog vijeća, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine samo dostavlja biračke spiskove i nakon provedenog referenduma potvrđuje rezultate.

{$galerijaFotografija}

opcina-banovici-neredi-1.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.