open-navfaktor-logo
search
Zatražena hitna istraga
Hadžiabdić podnijela prijavu Tužilaštvu BiH zbog tvrdnji iz Sky prepiski da "kartel ima svog čovjeka u CIK-u"
AUTOR: M. M.
23.05.2024. u 13:50
get url
text
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela je prijavu protiv "NN lica", a u vezi sa sadržajima komunikacija iz SKY aplikacije vezanih za narkokartel "Tito i Dino", čiji su saradnici nedavno hapšeni u akciji "Black tie 2", au kojima se tvrdi da "imaju svog čovjeka u komisiji".
Iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je prijava zaprimljena i data u rad tužiocu na dalje postupanje. 
Radi se o navodima iz teksta koji je objavljen na portalu Istraga.ba, a u kojem se citira dio navodne prepiske Harisa Behrama iz Mostara sa vođom narkokartela Einom Gačninom, a koja glasi:
"Onda sam saznao koliko su kutije važne toliko je da imamo nekoga u CIK-u (Centralnoj izbornoj komisiji ), a on ima jednog koga redovno plat. A kad Nermin sjedne sa nama trojicom i vidi koliko smo ozbiljni i koje su naše mogućnosti i sposobnosti imamo osjećaj da ćemo mu i brata uzeti nama, znam da neće biti lahko ali ako njega prebacimo imamo jednu od najozbiljnijih i najkompetentnijih mladih političkih figura u BiH koji je direktna veza sa Amerima".
O prijavi Irene Hadžiabdić govorilo se i na jutrošnjoj sjednici CIK-a. 
- Radi se o tome da je u prepisci iz Sky aplikacije došlo do izlaganja nekog iz Centralne izborne komisije što je vrlo ozbiljna stvar za našu instituciju da se u takvim kontekstima povlače imena iz Centralne izborne komisije. Ja sam kao što znate, nakon što je to osvanulo u medijima u četvrtak, odmah u petak uputila krivičnu prijavu protiv NN lica, a samo jednom namjerom - da se cijeli taj slučaj uznme kao prioritetan i što prije istraži - navela je Hadžiabdić.
Dodala je "da su je jutros jako obradovali napisi iz medija koji su provjerili stanje prijave u Tužilaštvu".
- Tužilaštvo je promptno uzelo to u rad i nadam se da će povesti brzu, kvalitetnu istragu i informirati javnost o čemu se radi. Vrlo je važno da ova istraga stvarno bude prioritetna i nadam se da će dati rezultate i staviti tačku ili otvoriti proces protiv nekog da ne snosimo kolektivnu krivicu za ono što nam je potpuno nepoznato i što ruši povjerenje u proces - kazala je Hadžiabdić.
Podsjetimo da je Sud Bosne i Hercegovine prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2", a koji se sumnjiče za organizirani kriminal.
Osim njih troje, pod istragom zbog sumnje da su članovi ove krim-grupe su i Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.