open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Sud BiH donio odluku o uhapšenim u akciji "Black tie 2": Smajlović, Jukić i Halać ostaju u pritvoru
AUTOR: M. R. S.
22.05.2024. u 18:26
get url
text
Smajlović, Jukić i Halać na ročištu
Smajlović, Jukić i Halać na ročištu
Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je za još dva mjeseca produžio pritvor Adnanu Smajloviću, zvanom Pepi, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, jedino troje uhapšenih u akciji "Black tie 2" koji se nalaze u pritvoru.
Da je Sud BiH donio ovakvu odluku za Faktor je potvrdila Dajana Mujkić, koja zastupa osumnjičenu Halać.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je produženje pritvora tražilo zbog, kako je to naveo tužilac Sanjin Kulenović, opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli sakriti ili uništiti dokaze važne za istragu, te je na taj način ometati.
Na ročištu je Tužilaštvo navelo da se radi o članovima organizovane kriminalne grupe, bliskim saradnicima vođe narkokartela "Tito i Dino" Edina Gačanina iz Dubaija.
Ogrankom narkoklana u BiH rukovodio je prvoosumnjičeni Smajlović za kojeg je tužilac danas kazao kako je bio osoba od Titovog najvećeg povjerenja.
Na teret im se stavlja da su novac stečen trgovinom velikih količina narkotika iz Južne Amerike koji je preko luka u Nizozemskoj plasiran na tržište u EU, ubacivali u legalne tokove i na taj način ga "prali".
Kako je kazao tužilac, za finanasiranje prokjekata u BiH uglavnom je bio zadužen Smajlović, kod kojeg se nalazila jedna od kasa i kojem je Gačanin za te potrebe prema prikupljenim dokazima prebacio 500.000 KM.
Tužilac se i danas posebno osvrnuo na to da je grupa imala za cilj širenje političkog utjecaja , odnosno "preuzimanje države" kako se to navodi u nekim od prepiski putem SKY aplikacije.
Prema riječima tužioca, iz analize komunikacija putem Skyja vidljivo je da je Gačanin za te svrhe Smajloviću poslo 30.000 KM, a onda Smajlović pita Halać kako da joj to dostavi.
Dalje je naveo da je Halać tako finaniranom kampanjom prikupila 3.000 glasova i ušla u Gradsko vijeće Zenice.
Također, u tim komunikacijama Gačanin govori kako Halać ne treba puno da se eksponira, da "više sluša nego što govori", kao i da će ona postati "prvi ženski gradonačelnik".
Griselda, što je, prema analizi Tužilaštva kodno ime Halać na Sky aplikaciji, novcem koji šalje Gačanin, zajedno sa Smajlovićem, putuje u Beograd i pohađa helikoptersku obuku, kako bi mogli prevoziti Gačanina.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.