open-navfaktor-logo
search
Podjela fotelja
Hadžikadić: Treba li nam da opet biramo načelnike "Trojke" da bi ih oni smjenjivali?
Naša stranka jučer je objavila da su na svojim organima odlučili da su opredijeljeni da "Trojka" izađe kao koalicija na Lokalne izbore jer su prepoznali "viši interes" koji je važniji od njihovih ideoloških razlika, naveo je u saopćenju za javnost predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.
07.02.2024. u 12:02
get url
text

- Govori se o nastupu na lokalnim izborima i kandidatima za načelnike. Iako se ne navodi eksplicitno, sumnjam da će se to odnositi i na zajedničke liste, gdje će vjerovatno kao i do sada, ići jedni protiv drugih jer bi u drugom slučaju svi morali da se odreknu određenih mjesta na listama i broja kandidata.

"Trojki" ovo ne bi bio prvi put da izlaze zajednički na izbore na nivou kandidata za načelnike. To smo imali 2020. godine, kada su kao "Četvorka" u sarajevskim općinama dobili tri načelnika od četiri, a pobjedu su odnijeli i na Ilidži - naveo je Hadžikadić i dodao:

- Da vidimo kakvi su rezultati rada "Trojke" u općinama u kojima su dobili te načelnike:

Općina Stari Grad: Njihov kandidat Ibrahim Hadžibajrić, koji je bio ujedno i dugogodišnji načelnik i lokalni moćnik, izašao je nakon izbora iz tadašnje "Četvorke" sa svojom strankom, a danas je u pritvoru jer mu se sudi za ozbiljna krivična djela. Prošle godine je smijenjen na referendumu. Njegov način rada je i prije lokalnih izbora bio poznat i jedini razlog zašto su ga podržali bili su stranački interesi i podjela pozicija.

Općina Centar: Srđan Mandić, načelnik "Trojke" koji je pobijedio 2020. godine, susreo se brojnim opstrukcijama svojih koalicionih partnera. Prošle godine smo svjedočili drami oko njegove moguće smjene na inicijativu vijećnika NiP-a, a sve zbog ličnih interesa koji su se pokušavali "prelomiti" preko općine i njenih građana. Bilo je nekoliko pokušaja organizacije referenduma koji bi ozbiljno oštetio budžet općine, a na kraju su pokazali da nisu sposobni čak ni za to.

Općina Novo Sarajevo: Preko naših vijećnika Suzane Fazlić i Elvedina Cernice, znam koliko je loša situacija u ovom općinskom vijeću. Tu je također bilo pokušaja smjene načelnika (Hasana) Tanovića koji je pobijedio kao kandidat "Trojke", jer se dio njegovih koalicionih partnera okrenuo protiv njega. Iako su pokušaji smjene bili neuspješni, ovo općinsko vijeće i danas gotovo da ne funkcioniše.

Hadžikadić ističe da je, dakle, od tri sarajevske općine, propao pokušaj zajedničkog djelovanja u sve tri.

VEZANI TEKST - Naša stranka: Na lokalne izbore "Trojka" ide zajedno, i tačka

- A najviše me boli činjenica da se u ovoj izjavi navodi da je "Trojka" "motor progresa" i na državnom nivou, gdje svjedočimo neshvatljivoj izdaji države. Platforma za progres je nakon izbora odlučila podržati "Trojku" sa svojim vijećnicima, protiv dotadašnje vlasti SDA. Uvjerili smo se da tu promjene nema. "Trojka" nije projekat promjene i progresa. Ona je projekat podjele fotelja, baš kao i oni prije njih.

Građani Sarajeva, ali i drugih općina i gradova, samo trebaju sagledati dosadašnje rezultate njihovog djelovanja. Treba li nam da opet biramo njihove načelnike, da bi ih oni o našem trošku sami smjenjivali? - upitao je Hadžikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.