open-navfaktor-logo
search
Osnovne škole
Halilagić: Svi udžbenici i radne sveske u TK su besplatni, od FBiH nismo dobili niti jednu marku
Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila informaciju Ministarstva obrazovanja i nauke TK o nabavci udžbenika za sve učenike osnovnih škola na području kantona te su otklonjene sve nedoumice za učenike i roditelje.
05.09.2023. u 13:34
get url
text

- Kada smo prošle godine počinjali provedbu mjere dodjele udžbenika, koja je jedinstvena i autentična za TK, kazali smo da ćemo nabavljene udžbenike upotrebljavati naredne školske godine te da ćemo udžbenike zanavljati. Dakle, rekli smo da nećemo kupovati sve udžbenike za narednu školsku godinu. Moj lični stav i stav Vlade TK je da je neodgovorno da se upotrebljivi udžbenici bacaju u smeće, a da pri tome koristimo enormna sredstva za nabavku potpuno novih udžbenika. Besplatni udžbenici ne znači da su svi udžbenici novi - rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Prilikom nabavke udžbenika za ovu školsku godinu, dodao je Halilagić, pojavili su se problemi na relaciji resorno ministarstvo i škole, koje su imale određene zadatke po uputstvu Ministarstva.

Ministarstvo je tražilo od škola da promptno dostave podatke o nedostajućim udžbenicima, što je jučer i urađeno te je konstatovano da, bez obzira na propuste škola, treba nabaviti nedostajuće udžbenike kako bi svi učenici mogli neometano pratiti nastavu u ovoj školskoj godini.

- Niti jednu konvertibilnu marku za nabavku udžbenika mi nismo dobili od Federacije Bosne i Hercegovine. Da Vlada TK početkom budžetske godine nije planirala sredstva, mi danas ne bismo imali besplatne udžbenike u osnovnim školama. Rečeno nam je da će sredstva biti refundirana, a da se ide u nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. Naša informacija je da većina drugih kantona koji nisu planirali sredstva, nisu ni pristupili nabavci kako je to predložila FBiH. Dakle, sredstva za udžbenike je osigurala Vlada TK i to je mjera koju smo realizirali prošle godine i realizirat ćemo je i ove godine do kraja - istakao je Halilagić.

On je dodao da će radne sveske u kojima učenici pišu, a koji su greškom odgovornih u školama vraćeni u upotrebu đacima nove generacije, svi biti ponovo nabavljeni.

- Sve ostale udžbenike, od prvog do devetog razreda, zanavljat ćemo iz godine u godinu. Dakle, mi dajemo besplatne udžbenike. Oni se plaćaju novcima građana kroz mjeru Vlade TK. Za razliku sredstava u odnosu na prošlu godinu, nabavit ćemo udžbenike za Engleski jezik i Vjeronauku - poručio je Halilagić.

Minstar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović istakao je da roditelji ništa ne trebaju kupovati.

- Radne sveske koje imaju odobrenje su nabavljene i bit će distribuirane. Radne sveske koje namaju adekvatno odobrenje, nastavnici neće zahtijevati da roditelji kupe. Te smo informacije poslali u škole - zaključio je Omerović.

Vlada TK je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke da od direktora škola, koji su propustili postupiti u skladu sa uputstvom Ministarstva o prijemu, evidentiranju, podjeli i vraćanju nabavljenih školskih udžbenika za učenike osnovnih škola od I do IX razreda na području TK, traži pismeno izjašnjenje u vezi s formiranjem komisija za pregled i selekciju potrebnih udžbenika za novu školsku godinu, a na temelju kojih propusta je došlo do nabavke nedovoljnog broja radnih udžbenika i podjele oštećenih i neupotrebljivih udžbenika, a što je proizvelo negodovanje javnosti u TK. Ukoliko se nakon dobijanja traženih podataka utvrde propusti u postupanju škola, zatraženo je da Ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, poduzme potrebne mjere i aktivnosti u cilju utvrđivanja odgovornosti i sprečavanja takvih pojava u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.