open-navfaktor-logo
search
Evropski put
HDZ-ovi ministri bojkotirali sjednicu pa okrivili Bošnjake, uključila se i Delegacija EU-a
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, saznaje Faktor, vrši pritisak na zvaničnike Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH da prestanu sa opstrukcijama evropskog puta BiH.
09.11.2020. u 13:43
get url
text

Naime, ministri iz HDZ-a BiH su bojkotirali posljednju sjednicu Vijeća ministara BiH, na kojoj je predviđeno razmatranje odluke o pridruživanju BiH inicijativi u okviru Berlinskog procesa. Na Samitu Berlinskog procesa, koji je zakazan za sutra, predviđeno je usvajanje tri dokumenta koja bi omogućila ubrzanje puta regiona ka EU.

- Radi se o Deklaraciji lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan – pojasnila je ranije za Faktor ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA).

VEZANI TEKST – Ministrica Turković pojasnila za Faktor: Kako su ministri HDZ-a ugrozili put BiH ka EU

Uprkos činjenici da se nisu odazvali pozivu na posljednju sjednicu Vijeća ministara BiH, na kojoj su se trebala razmatrati ta pitanja uoči sutrašnjeg Samita Berlinskog procesa u Sofiji, ministri iz HDZ-a BiH su kritike ministrice Turković interpretirali kao "zlonamjerno, tendenciozno i promišljeno prebacivanje političke odgovornosti".

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZBiH) je ocijenio da se ta odgovornost premacuje sa, kako je kazao, pomanjkanja političke volje zvaničnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH u vezi s pristupanjem inicijativi "mini Schengen".

Reagirao je i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), koji u svom emotivnom istupu, u kojem je iskazao privrženost njegove stranke prema evropskim integracijama, nije objasnio zašto su njegove stranačke kolege i on izbjegle sjednicu Vijeća ministara BiH.

Međutim, pritisak kojeg su, prema informacijama Faktora, na HDZBiH vršili iz Delegacije EU-a u BiH je urodio plodom, pa je Bevanda pozvao na održavanje nove sjednice na kojoj bi se usvojio materijal potreban za učešće BiH na Samitu.

VEZANI TEKST - Bevanda pisao Tegeltiji: Do početka Samita u Sofiji hitno usvojiti "Zaključak 2" koji uključuje i kantone

Ukoliko HDZBiH nastavi sa opstrukcijama usvajanja potrebnih dokumenata, odluku može donijeti Predsjedništvo BiH, kojem nije potrebna saglasnost Vijeća ministara BiH. Zahtjev za očitovanjem Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem je, saznajemo, već dostavljen toj instituciji.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji spremnost članova Predsjedništva BiH da daju "zeleno svjetlo" za učešće BiH na Samitu, te prihvatanje nužnih dokumenata, uz određenu zadršku Milorada Dodika, kojem prepreku predstavlja "nećkanje" partnera iz HDZ-a BiH.

Ranije ove godine su, podsjetit ćemo, kadrovi HDZ-a BiH odbili učestvovati u radu Političke radne grupe koja je formirana s ciljem inteziviranja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH.

Istovremeno ta stranka opstruira i provedbu prioriteta Evropske komisije, prije svega onih koji se odnose na provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te provedbu izbora u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.