open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
HDZ ponovo pogoduje kladioničarima: Milićević "izašla ususret" kladionici, FBiH finansijski oštećena
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine je baš slaba na kladioničare. Empatija prema javnim prihodima i potrebama građana im, s druge strane, nije jača strana.
12.08.2020. u 07:48
get url
text
Jelka Milićević i Dragan Čović
Jelka Milićević i Dragan Čović

Nakon što su delegati te stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH oborili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću FBiH, kojim je predviđen drugačiji model oporezivanja kladioničara, HDZ-ova federalna ministrica finansija Jelka Milićević je ponovo "izašla ususret" vlasnicima kladionica.

Ovaj put se nije radilo o kladionicama u vlasništvu HDZ-u bliskih tajkuna, već o kompaniji Mozzart d.o.o., koja je registrirana u entitetu RS, odnosno u Banjoj Luci na adresi Bulevar Srpske vojske 17. Suprotno važećim zakonima, Milićević je ovoj kladionici omogućila da na prostoru FBiH reklamira svoje usluge internet klađenja.

Mozzart d.o.o. Banja Luka je u septembru 2019. godine zatražio od Ministarstva finansija FBiH odgovor na pitanje o primjeni Zakona o igrama na sreću u kontekstu reklamiranja u jednoj dnevnoj novini na teritoriju FBiH na način da se u sklopu novina štampa promotivni materijal sa informacijama o internet igrama, kao i besplatnim kodom za učešće u tim igrama.

Zakon o igrama na sreću FBiH propisuje da pravo priređivanja igara na sreću putem interneta imaju privredna društva sa sjedištem na teritoriji FBiH, koja se upisuju u sudski registar na osnovu Zakona o igrama na sreću i odobrenja Ministarstva finansija FBiH.

Istim zakonskim rješenjem, odnosno njegovim članom 18. stav 1. tačka 2). se zabranjuje oglašavanje i reklamiranje svih priređivača koji priređuju igre na sreću putem interneta, a koji nemaju odobrenje Ministarstva finansija FBiH. Mozzart d.o.o., podsjetit ćemo, ima samo odobrenje Ministarstva finansija RS-a.

Ta činjenica, međutim, nije spriječila ministricu Milićević da na specifičan način interpretira Zakon o igrama na sreću kako bi "izašla ususret" banjalučkoj kladionici.

- Imajući u vidu da ste registrirani za priređivanje igara na sreću na teritoriji BiH jer posjedujete odobrenje izdato od strane nadležnog entitetskog organa, te se ne smatrate stranim priređivačem, ovo Ministarstvo je mišljenja da se na vas ne odnosi zabrana iz člana 18. stav 1. tačka 2). Zakona – ocijenila je HDZ-ova ministrica.

Iako Zakon o igrama na sreću FBiH propisuje obavezu posjedovanja odobrenja Ministarstva finansija FBiH, te ne tretira dozvolu drugog Ministarstva finansija RS-a kao relevantan osnov za ostvarivanje prava koja su omogućena kladionicama iz FBiH, Milićević je odlučila dati "zeleno svjetlo" banjalučkoj kladionici.

Ovakvo mišljenje HDZ-ove ministrice rezultira direktnim finansijskim gubicima za FBiH, s obzirom na to da omogućava jačanje tržišne pozicije priređivača igara na sreću čiji prihodi idu u budžet entiteta RS, a ne budžet FBiH, te također omogućava stjecanje protivpravne imovinske koristi na štetu priređivača iz FBiH.

Samim tim, akt HDZ-ove ministrice bi se mogao protumačiti i kao zloupotreba položaja i nesavjesno djelovanje, o kojem bi sud trebali dati nadležni organi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.