open-navfaktor-logo
search
Ide na usaglašavanje
HDZ uz pomoć SNSD-a "podmetnuo" amandmane: Budžet BiH na čekanju
Od državnog budžeta do daljnjeg ništa, čime je definitivno dovedeno u pitanje održavanje lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar.
21.07.2020. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH (ne)razmatra budžet: Čović spreman blokirati održavanje izbora?

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj drugoj po redu hitnoj sjednici, usvojen je u drugom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu uz šest amandmana delegatikinja Lidije Bradare i Marine Pendeš, koji su sa tri glasa "za" i dva protiv usvojeni na sjednici Komisije za finansije i budžet. 

Od 13 prisutnih delegata njih 13 je glasalo "za" Prijedlog zakona o budžetu u različitom tekstu u odnosu na Zastupnički dom BiH. 

U zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o budžetu, klubovi su predložili delegate Dušanku Majkić, Asima Sarajlića i Lidiju Bradaru. 

Delegatkinja Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić( SNSD) i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda BiH, pojasnila je da je ova komisija usvojila šest amandmana koje su predložile delegatkinje Lidija Bradara (HDZ) i Marina Pendeš (HDZ), te da se oni odnose na dvije stavke Prijedlog budžeta koji je dostavio Zastupnički dom, a to su tekuća rezerva i sredstva koja su oduzeta Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Navela je da se sada treba formirati zajednička komisija Zastupničkog i Doma naroda BiH koja će usaglasiti tekst Prijedloga zakona o budžetu, nakon čega će ponovo biti vraćen na usvajanje u Zastupnički, a potom u Dom naroda. 

U toku rasprave, delegat Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić (SDA) problematizirao je pitanje da li se prvo glasa o izvještaju Komisije, pa onda u budžetu.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je pojasnio da se delegati danas izjašnjavaju definitivno samo o budžetu, a da su amandmani usvojeni na Komisiji njegov sastavni dio. 

Delegat Kluba hrvatskog naroda Bariša Čolak (HDZ) se složio sa Špirićem, kazavši da se o budžetu glasa u cjelini, odnosno da su amandmani postali njegov sastavni dio, te da se do sada nikada nije desilo da se glasa odvojeno. 

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić (samostalni) rekao je da mu je "i jasno politički posmatrano, ali da mu opet ništa nije jasno". Dodao je da je imao dva amandmana, ali da ih nije predao, tj.  "zakasnio na Komisiju jer je prošlo predviđenih 60 minuta". 

Sarajlić je "zamolio ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande da se odlukom izdvoje sredstva iz budžeta Vijeća ministara, kako se više ne bi raspravljalo ko je za, a ko protiv održavanja lokalnih izbora". Poručio je da će zamoliti svoje kolege u Vijeću ministara da podrže tu odluku. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) smatra da se tjeraju delegati da čitav budžet obore da bi se izjasnili o amandmanima. 

- Trebali bi da glasamo o izvještaju Komisije, a onda da se izjasnimo o budžetu. Amandmani nisu dobri. Svi dobro znamo s koje stavke je skinuto 754.000 KM  i u koje svrhe to treba da ide. U vremenu ekonomske, migrantske krize, u vremenu pandemije ima puno bitnijih stvari nego da se uređuju uredi i kupuju automobili. Nas se forisara da obaramo budžet zbog ovih amandmana - pojasnio je Izetbegović. 

Munib Jusufović, delegat Kluba bošnjačkog naroda upozorio je da se danas ne može donijeti razumna odluka, a da budžet pri tome bude usvojen. 

- Koje rješenje da primjenimo, a da se budžet usvoji. Šta god da se bude glasalo, bit će to odluka sa manjim ili većim posljedicama - poručio je Jusufović. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.