open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Helez dao izjavu u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u
Ministara odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, gdje je pozvan u svojstvu svjedoka dao izjavu o postojanju paravojnih kampova na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska. 
27.11.2023. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Helez danas u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u: Imam puno informacija, sve ću reći

Odsjek za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine formirao je predmet nakon Helezovih navoda u medijima o postojanju ovih kampova. Helez se u Tužilaštvu zadržao više od sat vremena. Nakon izlaska nije davao izjave medijima. 

Nakon tvrdnji da kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije, postoje u okolini Rogatice i planini Maglić, Helez je za Detektor rekao da takvi kampovi postoje i u nesposrednoj blizini Sarajeva.

Iz Republike Srpske oštro odbacuju navode, Državno tužilaštvo je formiralo predmet, dok stručnjaci tvrde da su za ovakve izjave potrebni jasni dokazi jer usložnjavaju krizu.

U petak je za Detektor rekao da je informacije o tim kampovima dobio prije više od dva mjeseca, te ih proslijedio međunarodnim organizacijama i dijelovima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

- Nalaze se vrlo blizu Sarajeva. Nalaze se oko bošnjačkog i iznad povratničkog, bošnjačkog naselja u okolini Sarajeva, i ne bih dalje otkrivao te lokacije. A to je baš kamp za obuku. I posjedujem fotografije. To su ljudi koji su naoružani, spremni, sa dobrom uniformom, dobrim naoružanjem - dodaje Helez, koji nije bio spreman da ustupi fotografije za objavljivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.