open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Helez kontra zamjenika Galića: U Dejtonu jasno piše, vojske Hrvatske i Srbije ne mogu biti dio mirovne misije u BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez za Faktor je prokomentarisao izjavu svog zamjenika Slavena Galića da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH.
06.03.2023. u 10:46
get url
text

VEZANI TEKST - Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić: Podržavam dolazak vojnika iz Hrvatske u EUFOR

- Imam izuzetno dobro saradnju s kolegom Galićem, ali to je njegov lični stav, a ne Ministarstva odbrane BiH. Kao ministar odbrane i najodgovorniji u ovom resoru mogu reći da moj stav o angažovanju vojnika iz Hrvatske proizlazi iz Dejtonskog mirtovnog sporazuma. A tamo jasno piše da vojske susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, ne mogu biti dio mirovnih miisija u BiH. Ja sam legalista i poštujem Dejton i zakone BiH - izjavio je Helez.

Istakao je kako je to i stav međunarodne zajednice.

- Tokom nedavne posjete sva tri člana Predsjedništva BiH Briselu u tamošnjim institucijama Evropske unije jasno im je poručeno kako neće biti angažovanja vojnika iz Hrvatske i Srbije u snagama EUFOR-a - naglasio je Helez.

Dodao je kako je svjestan da je Hrvatska veoma važan međunarodni partner BiH.

VEZANI TEKST - Helez: Noga mi je u gipsu, moram mirovati šest sedmica

- Hrvatska je naš susjed, važan glas na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. No mi moramo poštovati zakone, odnosno Dejtonski sporazum - jasan je Helez.

Helez je još od kraja januara i teške povrede noge "van stroja".

- Noga mi je još u gipsu. Nadam se da ću na kontroli ovog četvrtka konačno nakon 42 dana skinuti gips i u potpunosti se vratiti svojim obavezama u Ministarstvu. Uprkos ovim zdravstvenim problemima, bio sam maksimalno angažovan radeći i od kuće - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.