open-navfaktor-logo
search
IDEF 2023
Helez na sajmu vojne industrije u Istanbulu, sutra sastanak sa turskim ministrom odbrane
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez svečano je danas sa potpredsjednikom Republike Turske Cevdetom Yilmazom i ministrom odbrane Republike Turske Yaşarom Gülerom otvorio 16. Međunarodni sajam odbrambene industrije (IDEF 2023), koji se održava u Istanbulu, saopćeno je iz MO BiH. 
25.07.2023. u 15:44
get url
text

Sajam vojne industrije (IDEF) trajat će od 25. do 28. jula 2023. godine i jedan je od najznačajnijih sajmova vojne industrije u ovom dijelu svijeta, a održava se svake druge godine.

Boravak ministra Heleza i delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na ovom sajmu izvanredna je prilika za razmatranje različitih modaliteta aktuelnih i budućih projekata modernizacije Oružanih snaga BiH, u kojoj prijateljska i partnerska Turska ima izuzetno značajnu ulogu.

Ministar je zajedno sa svojim turskim kolegom, ministrom Gülerom obišao izlagače na sajmu, a domaćini sajma su se posebno interesirali za izlagače iz Bosne i Hercegovine.

Na ovom sajmu ove godine Bosnu i Hercegovinu predstavljaju: Binas Bugojno, A.C. Unity Goražde, Igman Konjic, Pretis Vogošća, Tehnički Remont Bratunac – TRB, Unis Ginex Goražde, koji na ovom sajmu učestvuju na poziv organizatora i uz posredovanje Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar Helez sa delegacijom MO i OSBiH obišao je štand turske namjenske industrije (TAI-Turkish Aerospace Industries), gdje se upoznao sa raskošnom lepezom proizvoda u oblasti avioindustrije i aeronautike, i sa čijim predstavnicima je razgovarao o mogućim načinima i modalitetima obuke za pilote helikoptera OSBiH.

Ovaj sajam daje priliku našim izlagačima da stvore novu poslovnu saradnju, unaprijede postojeća te prošire svoja poslovanja i na druga tržišta u svijetu.

Na sajmu IDEF 2023 ove godine preko hiljadu izlagača predstavljaju najmodernije i najsofisticiranije proizvode i najsavremenija dostignuća namjenske industrije iz cijelog svijeta, a na istom prisustvuje više od 400 različitih poslovnih, vojnih i političkih delegacija.

U delegaciji MO i OSBiH uz ministra Heleza prisutni su i brigadir Slaviša Labus, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, Irena Leko iz Sektora za međunarodnu saradnju, te pukovnik Amer Riković.

Ministar Helez će sutra održati oficijelni sastanak sa ministrom odbrane Republike Turske Yaşarom Gülerom, sa kojim će razgovarati o nastavku i daljnjem razvoju bilateralne saradnje u oblasti odbrane i nastavku podrške Ministarstva odbrane Republike Turske institucijama odbrane Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.