open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Helez o sastanku s komandantom savezničkih snaga u Evropi: NATO je čvrsto uz BiH, spremni da intervenišu ako zatreba
Upravo je jedan avion NATO-a jučer nadlijetao Srebrenicu što je bila jasna poruka kakav je stav Zapada kada je u pitanju situacija u BiH – istakao je Helez
AUTOR: A. Dr.
24.05.2024. u 10:26
get url
text
Zukan Helez
Zukan Helez
Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu, glavna je poruka koju je Faktoru prenio ministar odbrane BiH Zukan Helez nakon niza sastanaka u sjedištu najjačeg vojnog saveza na svijetu.
Helez je jučer imao sastanak sa Christopherom Gerardom Cavolijem, komandantom Savezničkog štaba NATO-a i američkih snaga za Evropu.
- U posljednjih šest mjeseci imao sam dva sastanka sa generalom Cavolijem. Jučerašnji sastanak, u četiri oka, trajao je 40 minuta, a kasnije su nam se pridružile delegacije.
Razgovarali smo o procedurama kako NATO može intervenisati u BiH. Precizirali smo da se nikada neće desiti vakuum da nema ko da interveniše, bude li zatrebalo ne daj Bože. Jedinice NATO-a su spremne za intervenciju ako bude neophodno – kazao je Helez neposredno prije povratka iz Brisela u Sarajevo.
Dodao je kako je BiH i stanje u državi pod stalnom prismotrom NATO-a.
- Upravo je jedan avion NATO-a jučer nadlijetao Srebrenicu što je bila jasna poruka kakav je stav Zapada kada je u pitanju situacija u BiH – istakao je Helez.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.