open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Helez sa Cavolijem: Saradnja s NATO-om ključna; Goganović se požalio što nije bilo vježbe s Vojskom Srbije
Došao sam u posjetu Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kako bih dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljnjim razvijanjem operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om, kazao je danas NATO-ov vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Evropu i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a generala Christopher Cavoli.
01.12.2023. u 18:57
get url
text
Zukan Helez i Christian Cavoli
Zukan Helez i Christian Cavoli

Njega je u službenu posjetu primio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

Na sastanku je razgovarano o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD-a. 

Sastanku su prisustvovali i zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Evropi i ujedno operativni zapovjednik Althea-e u BiH general-pukovnik Hubert Cottereau, zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Deborah Mennuti, zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta.

- General Cavoli je domaćinima čestitao Dan Oružanih snaga BiH te istakao da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć s njegove strane, kao visoki vojni dužnosnik NATO-a, ali i kao zapovjednik američkih snaga u Evropi - saopćeno je iz Ministarstva odbrane. 

Helez je istakao da je saradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je da su SAD partner broj jedan Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama. Predstavio je najvažnije aktivnosti i planove za daljnji razvoj OS BiH, ali i podsjetio na ideju da demineri OS BiH, kao vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće razminiranje Ukrajine, kada se za to steknu uvjeti.

- Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a kao strateškog partnerstva BiH još od samih početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio kako je svaka daljnja podrška američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje snaga OS BiH, kako bi se još bolje razvila njihova otoprnost na različite savremene prijetnje.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio saradnju BiH s NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao i vježbu OS BiH s NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno utjecale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.