open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Londonu
Helez sa Peachom: Ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas se u Londonu sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.
12.09.2023. u 19:41
get url
text
Stuart Peach i Zukan Helez
Stuart Peach i Zukan Helez

Na sastanku u londonskom Domu lordova razgovaralo se o aktualnim temama iz odbrambenog resora BiH, s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini te mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, Helez je predstavio glavna postignuća sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH na ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

- Sagovornici su konstatirali da ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno, jer remeti daljnji razvoj demokratkih prilika u regiji, negativno utječe na strane investicije i koči dalji privredni i demokratki razvoj zemalja regije. Helez je konstatirao da članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, čije ispunjenje jedino garantira daljnji razvoj, napredak i boljitak za sve građane i narode Bosne i Hercegovine - saopćeno je.

Navedeno je da su se sagovornici složili da je od ključne važnosti daljnji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na kraju dana, delegacija BiH će se sastati i s pomoćnikom ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva za sigurnost Paulom Wyttom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.