open-navfaktor-logo
search
Politički forum
Helez sa Varhelyijem: Borit ću se za ispunjenje uvjeta za članstvo u EU
AUTOR: Faktor
03.06.2024. u 18:30
get url
text
FOTO: MOBiH
U okviru Trećeg političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, koji se održava u Sarajevu, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.  
U svom obraćanju ministar Helez se zahvalio komesaru Várhelyiu na posjeti Bosni i Hercegovini i za napore koje je uložio kako bi Bosni i Hercegovini bio odobren početak pregovora za članstvo u EU, što predstavlja važan korak Bosne i Hercegovine ka miru, prosperitetu i sigurnosti.
- Početkom godine imali smo jedan jako dobar zamah u ispunjavanju prioriteta. Međutim, posljednja dva mjeseca dominirala su politička neslaganja, što je ugrožavalo i unutrašnju sigurnosnu situaciju - rekao ministar Helez.
U tom kontekstu je naglasio važnost EUFOR-ove misije u BiH koji pokazuje kapacitete dosljednog očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.
- I pored toga, ostaje naša obaveza prema građanima, ali i Evropi, da istrajavamo na postavljenim ciljevima -  rekao je Helez.
Također, ministar Helez je ukazao i na ozbiljnost problema neusvajanja budžeta za 2024. godinu koji, kako je rekao ministar, "ne samo da remeti obaveze i planove na nivou institucija, nego i na nivou saradnje sa Evropskom unijom". Kazao je i da zastoj i nerazumijevanje šireg konteksta vezanog za potrebe budžeta blokira i raspoloživa sredstva od Evropske unije, te je u tom pogledu naglasio da će se boriti da se ti procesi pokrenu i otkoče za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.