open-navfaktor-logo
search
Dan visokih zvanica
Helez u Turskoj: Ponosan sam što je BiH dio velike vojne vježbe
AUTOR: Faktor
30.05.2024. u 12:33
get url
text
FOTO: MOBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zajedno sa delegacijom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) prisustvovao je danas Danu visokih zvanica koji je u okviru Vojne vježbe Efes-2024 održan na vojnom poligonu u Republici Turskoj.
U delagaciji OSBiH se nalaze Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, general pukovnik Gojko Knežević, komandant Operativne komande OSBiH, general major Mirzet Lubenović i komandant Komande za podršku OSBiH, general major Zdravko Rezo sa saradnicima.
Na vojnoj vježbi Efes-2024, koja se održava na vojnim poligonima u Republici Turskoj, učestvuju 32 pripadnika 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Vojna vježba Efes-2024 predstavlja najveću zajedničku vojnu vježbu u regionu, okupivši 50 zemalja i gotovo 11 hiljada vojnog osoblja. Organizovana od Komande egejske vojske Turske, vježba je započela kompjuterskom komandnom vježbom od 25. aprila do 8. maja, nakon čega je uslijedila terenska vježba bojevog gađanja od 9. maja do 30. maja, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
Cilj ove vježbe je podsticanje međunarodne saradnje i unapređenje koordinacije vojnih snaga u različitim scenarijima borbe.
Vježba je kulminirala Danom visokih zvanica, gdje su visoki zvaničnici i vojni lideri iz zemalja učesnica svjedočili bojevom gađanju uživo od 29. do 30. maja, te pokaznim vježbama koje demonstriraju sposobnosti učesnika.
Efes-2024 je značajan korak ka jačanju međunarodne vojne saradnje i spremnosti oružanih snaga zemalja učesnica.
Ministar Helez izrazio je zadovoljstvo prisustvom na međunarodnoj vojnoj vježbi, ističući da i Oružane snage BiH učestvuju sa izviđačkom jedinicom iz sastava Šeste pješadijske brigade OSBiH.
- Ponosan sam što je Bosna i Hercegovina dio ove međunarodne vježbe. Trideset i dva pripadnika izviđačke jedinice iz sastava Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, zajedno s učesnicima iz pedeset zemalja svijeta, unapređuju svoje znanje i vještine - istakao je Helez.
Također ministar Helez je u Izmiru prisustvovao izložbi odbrambene industrije na kojoj su prikazana najnovija dostignuća i inovacije u odbrambenoj tehnologiji.
- Savremene sigurnosne prijetnje od nas zahtijevaju da pratimo i ne zaostajemo za svjetskim trendovima u naoružavanju. Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smjeru ide vojna industrija te da sa nekim od najvećih svjetskih proizvođača razmotrimo mogućnosti našeg prilagođavanja tim trendovima - naglasio je Helez.
Na kraju službene posjete Republici Turskoj, Helez je naglasio da modernizacija Oružanih snaga BiH ostaje ključni prioritet. Naglasio je da institucije odbrane moraju biti sposobne da ispune svoju zakonom propisanu misiju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše domovine, saopćeno je iz MOBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.