open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
Heroj odbrane Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan: Srcem je volio Bosnu i Hercegovinu
Na današnji dan 8. marta 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini.
08.03.2020. u 08:16
get url
text

Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo. Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga.

Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima.

Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je znao s kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Našeg Talijana jednostavno je bilo nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao. Sretan je bio kada se okončala agresija. Ali, kratko je uživao u blagodatima slobode. Samo dvije godine poslije smrt je, nažalost, bila brža.

Istinska legenda još živi u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i BiH

U znak poštovanja i sjećanja na njega jedan od međunarodnih bokserskih turnira nosi njegovo ime i tradicionalno se organizira u Sarajevu.

Danas će se u haremu Alipašine džamije na obilježavanju 22. godišnjice od smrti ratnog komandanta Mustafe Hajrulahovića Talijana okupiti saoborci i građani da evociraju uspomene na istinsku legendu koja još živi u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i BiH, kada je u tenisicama i majici kratkih rukava organizirao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se suprotstave agresoru na BiH.

To je mogao samo čovjek, koji je srcem volio BiH i koji nije štedio sebe. Bio je omiljen među borcima, s njima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.