open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Hitna sjednica moguće već sutra: Zastupnici pozvani da budu u pripravnosti, zakon o sprečavanju sukoba interesa još nisu dobili
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi već sutra održati hitnu sjednicu nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer poslijepodne usvojilo Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je jedan od evropskih uvjeta, i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.
07.03.2024. u 12:02
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara usvojilo Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa

Klubovima zastupnika jučer je iz kabineta predsjedavajućeg doma Marinka Čavare upućena obavijest da budu u pripravnosti jer bi hitna sjednica mogla biti 8. marta ako Vijeće ministara BiH usvoji ovaj zakon, što se kasnije i desilo.

Ovaj prijedlog zakona još nije stigao u Parlament BiH i njegov tekst još nije dostupan zastupnicima. Moguće je da se to desi tokom dana, a nije isključeno i da bude sutra uoči sjednice. 

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, kazao je da zakon još nisu dobili, te da njihova podrška zavisi od strukture zakona, od toga kako je definiran sukob interesa do načina glasanja u budućoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa. 

- Mi smo rekli da ćemo podržati zakon koji je usklađen sa evropskim standardima i koji nema etničko glasanje u komisiji. Vidjet ćemo na čemu su se pravili kompromisi - dodao je Špago.

Prethodno je Klub zastupnika SDA u parlamentarnu proceduru uputio zakon o sprečavanju sukoba interesa, a 26. februara su uputili i zahtjev za hitnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ali je ona zakazana tek za 11. mart. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.