open-navfaktor-logo
search
Predsjednik entiteta RS
Hoće li biti održan glavni pretres: Dodik danas ponovo pred Sudom BiH
U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku u predmetu koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.
17.01.2024. u 07:46
get url
text

Zahtjevi odbrane Dodika za izuzećem tužioca koji zastupaju optužnicu, u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, odbijeni su pa će se taj proces nastaviti naredne sedmice, potvrdio je prošlog petka (12. januar) Dodikov advokat Goran Bubić.

Na suđenju koje je trebalo biti održano 6. decembra Dodik i Lukić su se pojavili, ali ročište nije održano jer je Dodikova odbrana tražila odgodu zbog žalbe koju su namjeravali uložiti na prethodnu odbijenicu Suda da se suđenje premjesti u Banju Luku.

 VEZANI TEKST - Farsa se nastavlja, odgođeno suđenje Dodiku i Lukiću, odbrana traži izuzeće tužioca

Glavni pretres nije održan ni 20. decembra. Bubić je tada tražio izuzeće sva četiri tužioca koja je odredilo Tužilaštvo BiH, tvrdeći kako su oni pristrasni. Kazao je kako su ga iz Tužilaštva BiH objavijestili su da su ti prigovori odbijeni.

Ako budu osuđeni, Dodiku i Lukiću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osuđujuća presuda za Dodika bi značila automatsku smjenu s pozicije predsjednika RS-a, a za Lukića s pozicije v. d. direktora Službenog glasnika RS-a.

Dodik i Lukić optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Oni su na ročištu za izjašnjenje o krivnji 16. oktobra 2023. godine rekli da "ne razumiju optužnicu", nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.