open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Hoće li biti posljedica zbog neusvajanje Programa rada Vlade FBiH za ovu godinu u Parlamentu FBiH?
Prijedlog programa rada Vlade Federacije za ovu godinu kojim se planira usvojiti 97 zakona, 10 uredbi, 15 odluka..., jučer nije dobio podršku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
31.03.2021. u 18:16
get url
text
Novalić, Miličević, Drljača
Novalić, Miličević, Drljača

Za Program je glasalo 47 zastupnika, 16 je bilo protiv, a 12 suzdržanih.

Ipak, neusvajanje Programa ne znači da Vlada FBiH ne može nastaviti sa zacrtanim ciljevima, a premijer FBiH Fadil Novalić je jučer poručio građanima kako "ćemo izaći iz ovog sivila prouzrokovanog pandemijom koronavirusa".

Godinama imamo Vladu "u odlasku"

Na jučerašnjoj online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za Program Vlade FBiH glasali su zastupnici SDA i HDZ-a, kao i pokoji zastupnik iz reda SBB-a. Protiv su bili iz SDP-a, Naše stranke, suzdržani su bili iz DF-a i većim dijelom iz SBB-a.

Alma Kratina, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH, za Faktor pojašnjava kako su se i do sada događale slične situacije u smislu neusvajanja izvještaja i iskazivanja nepovjerenja Vladi FBiH.

- To u našim uvjetima, nažalost, ne znači ništa posebno. Prije nekoliko mjeseci se tražila u Parlamentu FBiH ostavka premijera FBiH (Fadila Novalića) i dva dopremijera (Vesko Drljača i Jelka Miličević). Uzevši u obzir činjenicu da je ova Vlada FBiH praktično u "tehničkom mandatu", s obzirom na to da nakon Općih izbora 2018. godine nije došlo do formiranja nove Federalne vlade, imamo Vladu koja je već godinama "u odlasku" u skladu s čim se očigledno i ponaša - govori Kratina i dodaje:

- Jučerašnje diskusije u Parlamentu FBiH kroz koje se argumentirano prezentiralo od zastupnika sve što su propusti u radu Vlade FBiH u protekloj godini, uz neprepoznavanje strateških pravaca kroz Program rada Vlade FBiH predviđen za ovu godinu, bile su jasna smjernica da ova Vlada, da bi radila u interesu građana, mora mijenjati prvo odnos prema Parlamentu. A, zatim kroz socijalni dijalog, koji često izostaje, uključiti sve relevantne faktore u donošenje odluka kroz zakone koji bi se trebali donositi isključivo u interesu građana.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u obrazloženju Programa rada Vlade FBiH za ovu godinu je kazao kako će prioritet biti usmjeren na ekonomsku stabilizaciju, te stvaranje pretpostavki za brz oporavak

Stabilizacija i oporavak ekonomije

- U ovoj godini Vlada FBiH planira usvojiti 97 zakona, 10 uredbi, 15 odluka, 38 pravilnika, osam strategija i deset ostalih akata. Program i budžet su usmjereni na unapređenje svih segmenata života naših građana. Predstoji nastavak rada na stabilizaciji i oporavku ekonomije, te nastavak jačanja otpornosti zdravstvenog sektora. Poručujem građanima da ćemo izaći iz ovog sivila prouzrokovanog  pandemijom koronavirusom - rekao je Novalić.

Ukazao je da Zakon o porodiljskim naknadama u ovoj godini nije mogao biti uvršten u Budžet FBiH jer teži oko 200 miliona KM.

- Zakon o porodiljskim naknadama ove godine nije mogao biti uvršten jer on je težak 200 miliona KM i jasno je da tokom pandemiji ne možemo. Postoji trend pritiska na FBiH da prihvata kantonalne obaveze. Želim napomenuti da FBiH ima 36 posto prihoda od indirektnih poreza, a kantoni gotovo 52 posto, tako da mora biti granica do koje FBiH može izdržati. Nismo uvrstili Zakon o porodiljskim naknadama, ali jesmo Zakon o podršci porodicama s djecom, mislim na djecu s posebnim potrebama, kojih je oko 3.500. Za realizaciju zakona treba 18 miliona KM - rekao je Novalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.